10. Forsøk med rammefinansiering

10.1 Sammendrag

I Kommuneøkonomiproposisjonen for 2000 (St.prp. nr. 69 (1998-1999)) ble det lagt fram forslag om å starte et forsøk for perioden 2000-2003 med tildeling av 16 øremerkede tilskudd som rammetilskudd i 20 kommuner.

Et viktig formål er å se om overføring av inntekter fra stat til kommune i form av rammetilskudd bidrar til mer effektiv oppgaveløsning i kommunene. Det er interessant å se om kommunene kan produsere billigere tjenester, og om tjenesteytingen blir mer målrettet i forhold til innbyggernes behov. Forsøkskommunene vil få større handlefrihet enn de øvrige kommunene, og det er derfor også interessant å se om denne økte handlefriheten har en effekt på det lokale demokratiet.

Departementet mottok våren 1999 om lag 120 søknader fra kommuner som var interessert i å delta. I samarbeid med Statistisk sentralbyrå ble 20 forsøkskommuner og 20 sammenlikningskommuner valgt.

I Kommuneøkonomiproposisjonen for 2000 var det lagt til grunn at 16 tilskudd skulle inngå i forsøket, men ett tilskudd er nå tatt ut.

Evalueringen av forsøket er sentral fordi forsøket kan gi kunnskap om alternativer til dagens finansieringssystem med mange øremerkede tilskudd. Evalueringen skal gjennomføres av en ekstern forskningsinstitusjon, og finansieres av Kommunal- og regionaldepartementet.

Regjeringen fremmer i proposisjonen forslag om innlemming av en rekke øremerkede tilskudd i rammetilskuddet. Forslaget omfatter flere av tilskuddene som i dag er en del av forsøket med rammefinansiering. Kommunal- og regionaldepartementet vil komme tilbake til en omtale av hvilke konsekvenser innlemmingsforslaget kan få for forsøket.

10.2 Komiteens merknader

Komiteen tar dette til orientering.

Komiteens medlemmer fra Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti vil peke på at de 120 søknadene som departementet mottok fra kommunene om å delta i forsøket med rammefinansiering var populært blant kommunene. Disse medlemmer mener det var bra at regjeringen Bondevik tok dette initiativet. Disse medlemmer vil ut fra den store interessen som kommunene viste, be Regjeringen vurdere om det er mulig at flere kommuner kan bli med på forsøket og også gjerne noen fylkeskommuner. Disse medlemmer vil peke på at den store interessen for forsøket understreker viktigheten for kommunene å ha frie midler til disposisjon for å kunne gjøre lokale prioriteringer.