Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til ratifikasjon av en avtale av ­30. november 1999 om etablering av et rådgivende senter for WTOs regelverk

Til Stortinget

Sammendrag

Avtalen gjelder etablering av et senter som skal tilby juridisk opplæring, ekspertise og rådgivning vedrørende WTOs regelverk og tvisteløsningsprosedyrer til utviklingsland, særlig de minst utviklede blant dem, og overgangsøkonomier.

For Norge vil deltakelse i senteret innebære en forpliktelse til innbetaling av et engangsbidrag på 1 mill. USD til senterets kapitalfond og bidrag på i alt 1,25 mill. USD fordelt over de første fem årene senteret er i drift. Samtlige utgifter i forbindelse med senteret vil bli dekket innenfor de til enhver tid gjeldende budsjettrammer for Utenriksdepartementet.

Avtalen vil ikke nødvendiggjøre lov- eller forskriftsendringer.

Bakgrunnen for avtalen er at WTOs avtale av 15. april 1994 om regler og prosedyrer ved tvisteløsning gir alle WTO-medlemmer mulighet til å få prøvet tvister om anvendelsen og fortolkningen av WTOs regelverk. Mange av de fattigste utviklingslandene mangler imidlertid faglige forutsetninger for å gjennomføre tvistesaker i WTO. På denne bakgrunn har en mindre gruppe WTO-medlemmer fra både utviklingsland og industriland, blant disse Colombia, Nederland og Norge, tatt initiativ til etablering av et uavhengig rådgivende senter som nevnt ovenfor.

En avtale om etablering av et rådgivende senter for WTOs regelverk ble undertegnet i Seattle 1. desember 1999, i tilknytning til WTOs tredje ministerkonferanse. Norge undertegnet avtalen med forbehold om ratifikasjon i medhold av kgl. res. av 26. november 1999.

Om det nærmere innhold i og omtale av avtalens bestemmelser vises til proposisjonens kapittel 3.

Regjeringen mener etablering av det rådgivende senteret for WTOs regelverk vil være et viktig bidrag for å støtte opp under utviklingslandenes og overgangsøkonomienes muligheter til å gjøre aktiv bruk av WTOs tvisteløsningsmekanisme. Disse landene vil ved hjelp av senteret kunne bli satt bedre i stand til å ivareta sine rettigheter i henhold til WTO-regelverket. Dette vil kunne bidra til at landene blir bedre integrert i verdenshandelen.

Avtalen i engelsk originaltekst med oversettelse til norsk følger som trykte vedlegg til proposisjonen.

Komiteens merknader og tilråding

Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og til det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget gir samtykke til ratifikasjon av en avtale av 30. november 1999 om etablering av et rådgivende senter for WTOs regelverk.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 14. november 2000

Einar Steensnæs

leder

Marit Nybakk

ordfører

Haakon Blankenborg

sekretær