Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigurd Grytten, Inger Lise Husøy, Laila Kaland og lederen Gunnar Skaug, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Høyre, Svein Ludvigsen, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen, og representanten Vidar Kleppe, viser til korrespondanse mellom departementet og komiteen når det gjelder Aetat- påstander om mulig triksing med jobbtall i arbeidsformidlingen. Komiteen viser til at Det Norske Veritas den 21. september 2000 startet en gransking av arbeidsformidlingen i Aetat etter at Norsk Tjenestemannslag hadde anklaget Aetat for å oppgi uriktige tall. Komiteen viser videre til rapportens konklusjon om at overregistrering av formidlinger utgjorde 25-30 pst. av de totale formidlingstallene for 1998 og 1999 og at bare et lite mindretall av kontorene som ble besøkt av Veritas hadde registrert formidlinger som var i samsvar med regelverket. Komiteen fant forholdene som ble avdekket uakseptable og så alvorlige at den besluttet å reise sak på eget initiativ.

Komiteen avholdt møte med statsråden om saken den 31. oktober 2000. Komiteen viser for øvrig til komiteens korrespondanse med statsråden, Aetat Arbeidsdirektoratets redegjørelse og rapportene fra Internrevisjonen i Aetat, AGENDA Utredning og Utvikling AS og ECON Senter for økonomisk analyse.

Komiteen har merket seg at statsråden har tatt saken alvorlig og tatt initiativ til full gjennomgang av Aetats arbeidsmetoder for å sikre kvalitet og gode rutiner. Komiteen er enig i nødvendigheten av dette for å oppnå en fullstendig opprydning og gjenreising av tillit til etaten.

Komiteen har merket seg at Aetat Arbeidsdirektoratet mener de problemer som er avdekket, må sees i sammenheng med flere ulike forhold og at vanskeligheter knyttet til registrering av antall formidlinger koblet med nye krav til omstilling og effektivitet, utvik­let seg til noe mer. Komiteen har videre merket seg at rapporten fra Internrevisjonen konkluderer med at den manglende avdekking av avvik fra interne kontroll- og revisjonssystemer, synes å skyldes utformingen av kvalitetssikringsrutinene og innretningen på kontrollaktivitetene.

Komiteen er tilfreds med gjennomføringen av de tiltak som ble iverksatt av Aetat for å rydde opp i jukset med formidlingstall som ble avdekket høsten 2000:

A) Intern gjennomgang av formidlingsavvikene ved samtlige Aetat lokal.

B) Ny gjennomgang av formidlingsavvikene.

C) Gjennomgang av andre sider av Aetats registreringer og statistikkproduksjon.

D) Vurdering av revisjons- og kontrollsystemene i Aetat.

Komiteen er tilfreds med at man også har benyttet uhildede selskaper i arbeidet, at det ikke er funnet eksempler på bevisst juks og at saksbehandlere i Aetat har utvist åpenhet overfor kontrollørene.

Komiteen anser at det kan være behov for gjennomgang av rutiner for å vurdere forenklinger og at Aetat arbeider videre med forståelsen for korrekt registrering. Komiteen er tilfreds med at statsråden vil følge dette opp overfor etaten.

Komiteen har ingen ytterligere merknader og anbefaler at saken vedlegges protokollen.