Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til inngåelse av en avtale av 2. juni 2000 mellom Norge og Hong Kong SAR om regelbundet lufttrafikk

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Avtalen omhandler rettigheter for drift av regelbundet lufttrafikk mellom Norge og Hong Kong SAR (Hong Kong Special Administrative Region). Den skiller seg fra bilaterale luftfartsavtaler Norge har inngått med andre land ved avtalens artikkel 10, som inneholder bestemmelser om unngåelse av dobbeltbeskatning. Det er derfor behov for Stortingets samtykke til inngåelse av avtalen i medhold av Grunnlovens § 26, annet ledd.

Bestemmelsene i artikkel 10 følger prinsippene for unngåelse av dobbeltbeskatning som benyttes i vanlige dobbeltbeskatningsavtaler, men er avgrenset til luftfartsområdet, og nærmere bestemt til utpekte luftfartsselskapers inntekter og fortjeneste, samt formue knyttet til driften av luftfartøyer m.v.

I tilknytning til avtalen ble det undertegnet et fortrolig omforent memorandum mellom de tre skandinaviske land og Hong Kong SAR vedrørende trafikkrettigheter. Memorandumet er fortrolig etter ønske fra Hong Kong SAR.

Avtalen ble fremforhandlet allerede i 1992, men den formelle undertegningen av luftfartsavtalen trakk ut i tid bl.a. fordi avtalen måtte forelegges og godkjennes av myndighetene i Folkerepublikken Kina som følge av Hong Kongs innlemmelse i Kina fra 1. juli 1997. Etter innlemmelsen er det Hong Kong SAR som er formell part i avtalen.

Etter innlemmelsen av Hong Kong i Kina kom partene til enighet om at det i luftfartsavtalen burde inntas en bestemmelse om unngåelse av dobbeltbeskatning.

Ved kongelig resolusjon av 5. mai 2000 ble det besluttet å ta inn en artikkel om unngåelse av dobbeltbeskatning, samt å endre avtaleparten fra Hong Kong til Hong Kong SAR.

For omtale av de enkelte bestemmelser i avtalen vises til kapittel 3 i proposisjonen.

Avtalen vil ikke nødvendiggjøre lov- eller forskriftsendringer.

Komiteens tilråding

Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i inngåelse av en avtale av 2. juni 2000 mellom Kongeriket Norges regjering og Folkerepublikken Kinas spesielle administrasjonsområde Hong Kongs regjering om regelbundet lufttrafikk.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 25. april 2001

Jan Petersen

fung. leder

Johan J. Jakobsen

ordfører

Haakon Blankenborg

sekretær