2. Om lønn i ferien for statsråder ogstortingsrepresentanter

Bestemmelser om stortingsrepresentanters godtgjørelse mv., § 1a, fastslår at stortingsrepresentanter og innkalte vararepresentanter skal motta:

"En årlig godtgjørelse som fastsettes av Stortingets lønnskommisjon med Stortingets samtykke. Godtgjørelsen utbetales med 1/12 hver måned. Innkalt vararepresentant tilkommer godtgjørelse i forhold til den tid han har gjort tjeneste."

Samme bestemmelse, § 6, 3. ledd, lyder:

"Fast representant som etter nyvalg ikke fortsetter på Stortinget, utbetales i januar året deretter feriepenger etter de satser som følger av ferieloven, beregnet av den faste godtgjørelsen som er utbetalt for siste kalenderår i valgperioden, inkludert etterlønn."

I mars 1998 ble enkelte problemstillinger når det gjelder feriepenger til representantene som går inn i regjeringen, og tilsvarende når de går ut av regjeringen og tilbake til Stortinget, drøftet mellom Statsministerens kontor og Stortingets administrasjon. Denne saken ble tatt opp igjen 6. mai 1998 på et møte mellom Stortingets president og statsministeren. Man ble enige om følgende praksis, som er nedfelt i brev av 19. mai 1998 fra Statsministerens kontor til Stortingets presidentskap:

"... Det vil således ikke bli utbetalt feriepenger til statsråder i forbindelse med ferie. Statsråder som går tilbake til Stortinget, vil heller ikke få utbetalt feriepenger, idet de vil motta godtgjørelse på tilsvarende måte som øvrige representanter fra det tidspunkt de vender tilbake. Statsråder som når de går av, ikke går tilbake til Stortinget, vil få overført feriepengegrunnlag eller utbetalt feriepenger tilsvarende ferielovens regler. Representanter som ikke fortsetter etter stortingsvalg, men som går inn i regjeringen, utbetales ikke feriepenger av Stortinget."

Det var på møtet i mai 1998 enighet om at endringene/tilføyelsene i godtgjørelsesbestemmelsene kunne foretas senere, gjerne sammen med andre endringer. På denne bakgrunn foreslås et nytt fjerde ledd i § 6:

"§ 6, nytt fjerde ledd, skal lyde:

Regjeringsmedlemmer som går tilbake til Stortinget, vil ikke få utbetalt feriepenger, idet de vil motta godtgjørelse på tilsvarende måte som øvrige stortingsrepresentanter fra det tidspunkt de vender tilbake. Stortingsrepresentanter som etter nyvalg ikke fortsetter på Stortinget, men som går inn i regjeringen, utbetales ikke feriepenger av Stortinget."