Innstilling fra Stortingets presidentskap om valg av medlemmer til styret for domstoladministrasjonen

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 351 (2000-2001)
  • Dato: 14.06.2001
  • Utgiver: Stortingets presidentskap
  • Sidetall: 1

Til Stortinget

Odelstinget bifalt den 29. mai 2001 Innst. O. nr. 103 (2000-2001) fra justiskomiteen om lov om endringar i domstolloven m.m. (den sentrale domstol­administrasjon og dommarane si arbeidsrettslege stilling), jf. Ot.prp. nr. 44 (2000-2001). De nye bestemmelsene i domstolloven § 33 går ut på å opprette en sentral, frittstående domstoladministrasjon, som skal ledes av et styre. Ifølge domstolloven § 33 a skal styret bestå av sju medlemmer med personlige varamedlemmer. Kongen skal oppnevne tre dommere og to advokater til styret, og Stortinget skal velge to medlemmer. Kongen fastsetter hvilket medlem som skal være leder for styret. Oppnevning og valg skal skje for en periode på fire år, med adgang til gjenoppnevning eller gjenvalg for en periode.

Lagtinget bifalt Odelstingets beslutning den 7. juni 2001. Lovbeslutningen ventes å ville bli sanksjonert den 15. juni 2001.

I premissene i Ot.prp. nr. 44 (2000-2001) heter det at medlemmene som Stortinget skal velge, skal være representanter for allmennheten, som kan gi verdifull kompetanse fra helt andre livs- og samfunnsområder enn justisforvaltningen. I styret bør det sitte representanter valgt nettopp på grunnlag av deres brede samfunnsmessige innsikt og engasjement. Som allmennhetens representanter må man tilstrebe utnevning av personer som nyter tillit hos folk flest på grunn av sine personlige egenskaper og faglige innsikt. Det er presisert at medlemmene som representerer allmennheten, ikke skal være jurister.

Lovendringene skal gjelde fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan sette i kraft de enkelte bestemmelser til forskjellig tid.

Justisdepartementet har i brev av 7. juni 2001 til Presidentskapet skrevet blant annet følgende:

"Det er regjeringens mål at den sentrale domstoladministrasjonen skal være i drift i løpet av siste halvår 2002. Ettersom styret vil få en aktiv rolle ved etablering av den nye administrasjonen, er det viktig for regjeringen at styret blir konstituert så snart som mulig."

Presidentskapets merknader

Presidentskapet foreslår at Stortinget velger følgende som medlemmer av styret for domstoladministrasjonen:

  • 1. Ole Henrik Magga, professor ved Samisk høgskole i Kautokeino.

  • 2. Turid Moldenæs, førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap, Universitetet i Tromsø.

Som personlige varamedlemmer foreslås:

  • 1. Oluf Arntsen, tidligere administrerende direktør i Sparebanken Pluss, Kristiansand S (for Magga).

  • 2. Ragna Berget Jørgensen, generalsekretær i Norges Døveforbund, Bærum (for Moldenæs).

Presidentskapets tilråding

Presidentskapet viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Som medlemmer og varamedlemmer til styret for domstoladministrasjonen velges for perioden 1. august 2001 - 31. juli 2005:

  • 1. Ole Henrik Magga, Kautokeino. Varamedlem: Oluf Arntsen, Kristiansand S.

  • 2. Turid Moldenæs, Tromsø. Varamedlem: Ragna Berget Jørgensen, Bærum.

Oslo, i Stortingets presidentskap, den 14. juni 2001

Kirsti Kolle Grøndahl

Hans J. Røsjorde

Odd Holten

Gunnar Skaug

Svein Ludvigsen

Jorunn Ringstad