1. Sammendrag

I henhold til Grunnloven § 75 g skal Stortinget meddeles overenskomster med fremmede land som Kongen har inngått på Norges vegne.

Etter beslutning av Stortingets presidentskap av 21. april 1983 er overenskomstene vedrørende utvik­lingshjelp fra 1983 skilt ut for separat behandling. Disse overenskomstene ble inntil 1995 lagt fram for Stortinget som en del av de årlige meldinger om Norges samband med utviklingslandene. Etter at ordningen med årlig stortingsmelding ble opphevet i 1995, er oversikt over overenskomster vedrørende utviklingshjelp oversendt Stortinget med brev fra statsråden for utviklingshjelp på samme måte som det ordinære traktatforelegget.

I medhold av kgl. res av 1. juni 2001 har utenriksministeren i traktatforelegget for 1999 med brev av 7. juni 2001 sendt Stortinget melding om 210 overenskomster inngått med fremmede stater eller internasjonale organisasjoner i 1999, samt 8 andre folkerettslige forpliktelser. Det fremgår av traktatforelegget at av de 210 overenskomstene er 170 EØS-komitébeslutninger om endringer av EØS-avtalen. 9 av disse og 13 av de øvrige overenskomstene er tidligere behandlet av Stortinget som egen sak.

I forelegget er det gitt henvisning til de respektive stortingsdokumenter og til "Overenskomster med fremmede stater" og andre publikasjoner hvor avtaletekstene kan finnes. For overenskomster som ikke er offentliggjort på denne måten er tekstene vedlagt ovennevnte brev fra utenriksministeren i original språkdrakt, og med norsk oversettelse hvor norsk ikke er originalspråk.