Innstilling fra næringskomiteen om behov for økt bevilgning til naturskadeerstatning i statsbudsjettet for 2001

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Statens naturskadeordning dekker erstatning for naturskader som det ikke er mulig å forsikre seg mot gjennom en alminnelig forsikringsordning.

For 2001 ble det bevilget 40,273 mill. kroner over kap. 1148 post 71 til ordningen. Det kan videre gis tilsagn for inntil 10 mill. kroner utover bevilgningen på posten. Sammen med overført beløp fra 2000 på 20,5 mill. kroner var det vel 70,7 mill. kroner til disposisjon ved begynnelsen av året, hvorav 24,7 mill. kroner var bundet opp i tidligere gitte tilsagn.

Flommen på Sør- og Østlandet og storm i Nordland høsten 2000 har vist seg å føre til vesentlig større skader enn først antatt. På grunn av usikre prognoser om bevilgningsbehovet tidlig på våren forelå det ikke et tilstrekkelig grunnlag for å fremme bevilgningsforslag i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett. Utover sommeren har det vist seg at skadeomfanget også er vesentlig større enn de usikre anslagene som forelå i vår. Det samlede behovet for tilleggsbevilgning for å dekke inntrufne og forventede skader for hele året er beregnet til 80 mill. kroner, forutsatt at det ikke inntrer større skadesituasjoner i 2. halvår.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Bendiks H. Arnesen, Grethe Fossli og Aud Gaundal, fra Høyre, May Anne Brand, Silja Ekeland og Michael Momyr, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Lodve Solholm, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Inge Ryan, fra Kristelig Folkeparti, Olaf Gjedrem og May-Helen Molvær Grimstad, og fra Senterpartiet, Marit Arnstad, viser til at statens naturskadeordning dekker erstatning for naturskader som det ikke er mulig å forsikre seg mot gjennom en alminnelig forsikringsordning.

Komiteen har registrert at flommen på Sør- og Østlandet i tillegg til stormen i Nordland høsten 2000 har medført et ekstraordinært stort skadeomfang som nødvendiggjør forslag om tilleggsbevilgninger i 2001 på 80 mill. kroner. I beløpet inkluderes forventede naturskader (normalår) for resten av 2001 medregnet økte takseringskostnader på grunn av skadeomfanget.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I statsbudsjettet for 2001 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål

Kroner

1148

Naturskade - erstatninger og sikring

71

Naturskader, erstatninger, kan overføres, økes med

80 000 000

fra kr 40 273 000 til kr 120 273 000

Oslo, i næringskomiteen, den 15. november 2001

Olav Akselsen

leder

Øystein Hedstrøm

ordfører

May Anne Brand

fung. sekretær