Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 77/2001 av 19. juni 2001 om endring av vedlegg XIII i EØS-avtalen (skipsavfallsdirektivet)

Til Stortinget

Sammendrag

Utenriksdepartementet viser i proposisjonen til at EØS-komiteen 19. juni 2001 vedtok å endre EØS-avtalens vedlegg XII om transport til også å omfatte europaparlaments- og rådsdirektiv 2000/59/EF av 27. november 2000 om mottaksanlegg i havner for avfall og lasterester fra skip (skipsavfallsdirektivet).

Formålet med direktiv 2000/59/EF er å sørge for økt levering og bedre håndtering av avfall fra skip. Direktivet vil derfor innføre plikt for alle skip, inkludert fritidsbåter og fiskefartøy, til å levere avfall i havn, og vil pålegge alle havner å ha tilstrekkelig mottakskapasitet for avfall fra skip. For å fjerne incentiver til å slippe ut avfall til sjø, innføres et betalingssystem basert på prinsippet om at det skal betales en generell avfallsavgift uavhengig av om skipet faktisk leverer avfall i havnen (prinsippet om "no-special fee"). Departementet viser til at gjennomføring i norsk rett krever lovendring, i samsvar med Grunnlovens § 26, 2. ledd og EØS-avtalens artikkel 103 nr. 1.

Departementet viser videre til at Miljøverndepartementet vurderer at skipsavfallsdirektivet vil kunne bedre skipsfartens håndtering av avfall og lasterester. Ved å stille krav til levering og gi økte muligheter for kontroll, vil mengden ulovlige utslipp av avfall som søppel og olje langs norskekysten kunne reduseres. Det nye avgiftssystemet vil også kunne virke positivt ved at incentivet til å slippe ut avfall til sjø vil reduseres vesentlig. Miljøverndepartementet tilrår at direktivet innlemmes i EØS-avtalen uten særskilte tilpasninger.

Det er i proposisjonen for øvrig gjort rede for:

  • – Nærmere om direktivet

  • – EØS-komiteens beslutning

  • – Forholdet til norsk rett

  • – Administrative og økonomiske konsekvenser

EØS-komiteens beslutning og europaparlaments- og rådsdirektiv 2000/59/EF i norsk oversettelse følger som trykte vedlegg til proposisjonen.

Utkast til innstilling har vært forelagt utenrikskomiteen til uttalelse, som ikke har merknader til innstillingen.

Komiteens tilråding

Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjenning av EØS-komiteens beslutning nr. 77/2001 av 19. juni 2001 om endring av vedlegg XIII til EØS-avtalen (skipsavfallsdirektivet).

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 21. november 2001

Bror Yngve Rahm

leder og ordfører

Øyvind Vaksdal

sekretær