Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Chile, underskrevet i Santiago den 26. oktober 2001

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Innledning

Den 26. oktober 2001 ble det i Santiago underskrevet en avtale mellom Norge og Chile med formål å hindre dobbeltbeskatning og å forebygge unndragelse av inntekts- og formuesskatt. Samtykke til underskriving ble gitt i kongelig resolusjon av 1. juni 2001.

Avtalen vil tre i kraft den dagen begge statene har gitt hverandre melding om at de nødvendige skritt er tatt for at avtalen kan tre i kraft. Avtalen vil få virkning for skatt av inntekt og formue som vedkommer det kalenderåret som følger etter det året avtalen trer i kraft.

Generelle og spesielle merknader

Etter anmodning fra norske myndigheter ble det i mai 1999 forhandlet med Chile om å inngå en avtale om å hindre dobbeltbeskatning. Etter første forhandlingsrunde i Santiago ble et avtaleutkast parafert i Santiago 14. mai 1999.

Avtalen bygger i store trekk på det mønsteret for tosidige avtaler som er utarbeidet av OECD. På grunn av forskjellene mellom økonomiene i Norge og Chile, er det på noen punkter også tatt hensyn til det mønsterutkastet som er utarbeidet i FN for skatteavtaler mellom industrialiserte land og utviklingsland.

Avtalen skal være på norsk, spansk og engelsk. Den engelske og norske teksten følger som vedlegg til proposisjonen.

Punkt 3 i proposisjonen inneholder merknader til de ulike artiklene i skatteavtalen og den protokollen som er en del av avtalen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ranveig Frøiland, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Torstein Rudihagen og Hill-Marta Solberg, fra Høyre, Svein Flåtten, Torbjørn Hansen, Heidi Larssen og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, lederen Siv Jensen og Per Erik Monsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, Audun Bjørlo Lysbakken og Heidi Grande Røys, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Morten Lund, fra Venstre, May Britt Vihovde, og fra Kystpartiet, Karl-Anton Swensen, har ingen merknader og slutter seg til forslaget om at Stortinget gir samtykke til å sette i kraft skatteavtalen med Chile.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i å sette i kraft en avtale mellom Kongeriket Norge og Republikken Chile med formål å hindre dobbeltbeskatning og å forebygge unndragelse med hensyn til skatter av inntekt og formue, underskrevet i Santiago 26. oktober 2001.

Oslo, i finanskomiteen, den 13. desember 2001

Siv Jensen

leder

Karl-Anton Swensen

ordfører

Ingebrigt S. Sørfonn

sekretær