Innstilling fra finanskomiteen om endring i Stortingets vedtak av 28. november 2001 om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden for 2002

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Finansdepartementet legger fram forslag om å endre Stortingets vedtak om fastsetting av avgifter m.v. til folketrygden for 2002 § 1 bokstav h om foretak med blandet virksomhet.

Bestemmelsen i avgiftsvedtaket om at det skal betales arbeidsgiveravgift etter høyeste sats for utvalgte virksomheter, jf. § 1 bokstav g, er basert på at det enkelte foretak skal betraktes som en enhet. Også foretak som bare delvis har slik virksomhet må i utgangspunktet fastsette arbeidsgiveravgift etter høyeste sats for lønn og godtgjørelse knyttet til hele foretaket.

I avgiftsvedtaket § 1 bokstav h gjøres unntak for bedrifter som har blandet virksomhet, der det er en klar regnskapsmessig atskillelse mellom virksomhet som faller utenfor vedtaket § 1 bokstav g, og virksomhet som det må betales 14,1 pst. arbeidsgiveravgift for.

Et av vilkårene for å anvende § 1 bokstav h er at de ulike virksomhetene/beregningsenhetene har eget organisasjonsnummer i Enhetsregistret. Dette vilkåret er ikke fastsatt av ESA, men er fastsatt ut fra interne ønsker om å benytte organisasjonsnummeret i kontrolløyemed.

Etter forskrift om registrering av juridiske personer m.m. i Enhetsregisteret vil det for foretak som driver to ulike virksomheter med samme næringskode og på samme sted, ikke være mulig å få registrert en av virksomhetene som egen underenhet, fordi de verken er geografisk eller næringsmessig adskilt. Det har i praksis også oppstått andre tilfeller der kravet til eget organisasjonsnummer medfører at foretak ikke kan benytte regelverket om blandet virksomhet.

Kravet om eget organisasjonsnummer for underenheten har fått utilsiktede virkninger for ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift. Finansdepartementet foreslår på denne bakgrunn at kravet om eget organisasjonsnummer fjernes. Kravet ble fastsatt ut fra interne behov og følger ikke av Norges avtalerettslige forpliktelser. Departementet har på denne bakgrunn kommet til at endringen ikke trenger å notifiseres ESA.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ranveig Frøiland, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Torstein Rudihagen og Hill-Marta Solberg, fra Høyre, Svein Flåtten, Torbjørn Hansen, Heidi Larssen og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, lederen Siv Jensen og Per Erik Monsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, Audun Bjørlo Lysbakken og Heidi Grande Røys, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Karin Galaaen, fra Venstre, May Britt Vihovde og fra Kystpartiet, Karl-Anton Swensen, slutter seg til departementets vurdering av kravet om organisasjonsnummer i avgiftsvedtaket og til forslaget om at dette kravet fjernes.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

I Stortingets vedtak av 28. november 2001 om fastsetting av avgifter mv. til folketrygden for 2002 gjøres følgende endring:

§ 1 bokstav h skal lyde:

For foretak som har klar regnskapsmessig atskillelse mellom virksomhet som omfattes av bokstav g og annen type virksomhet, kan det kreves at arbeidsgiveravgiften fastsettes etter satsen i bokstav e for lønn og annen godtgjørelse knyttet til den delen av virksomheten som omfattes av bokstav g, og etter satsene i bokstavene a til e for lønn og annen godtgjørelse knyttet til den øvrige del av virksomheten. Oppfylles ikke kravet om regnskapsmessig atskillelse, skal arbeidsgiveravgiften fastsettes etter satsen i bokstav e for hele foretaket.

Oslo, i finanskomiteen, den 7. februar 2002

Siv Jensen

leder

Svein Roald Hansen

ordfører

Ingebrigt S. Sørfonn

sekretær