Sammendrag

Undertegnede fremmer med dette forslag om tiltak som tar sikte på å oppnå mer like priser på bensin og autodiesel i hele landet. Etter undertegnedes vurdering kan dette best oppnås ved hjelp av følgende to tiltak:

  • 1. Det opprettes et selvfinansierende fraktutjevningsfond.

  • 2. Oljeselskapene leverer drivstoff til reelt samme pris til alle sine drivstofforhandlere i landet.

De fleste politiske partier har programfestet som et viktig mål å opprettholde hovedtrekkene i vårt bosettingsmønster. Skal dette lykkes er det en forutsetning at levekårene ikke blir for forskjellige i ulike deler av landet. Et viktig virkemiddel for å kunne opprettholde et desentralisert samfunn er å redusere de såkalte avstandskostnadene. I denne forbindelse er drivstoffprisene av stor betydning.

Prisene på bensin og autodiesel er i dag betydelig høyere i distriktene enn i mer sentrale områder av landet. Dette er uheldig så vel fra en fordelingspolitisk - som fra en miljøpolitisk synsvinkel. Prisforskjeller på 50 øre og gjerne betydelig mer pr. liter er ikke uvanlig. Både for den enkelte husholdning, og ikke minst for næringslivet i distriktene, er dette uakseptabelt.

De store prisforskjellene på drivstoff skyldes i hovedsak tre forhold, nemlig:

  • – Fraktutgiftene, som i stadig økende grad belastes den enkelte bruker.

  • – Priskonkurransen mellom oljeselskapene og mellom de enkelte forhandlere, særlig i bymessige områder.

  • – Forhandlernes avanseberegning.

Stortingsflertallets beslutning om å fjerne fraktutjevningsordningen bidrar til at bensinprisene vil øke med opp mot 50 øre literen i enkelte distrikter, samtidig som oljeselskaper nå varsler at bensinstasjoner vil bli nedlagt. At fraktutjevningsordningen nå faller bort bidrar altså til å forsterke en allerede betydelig prisforskjell.

På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

"Stortinget ser det som ønskelig at drivstoffprisene kan bli mest mulig like i hele landet."

"Stortinget ber Regjeringen sørge for at det etableres et selvfinansierende fraktutjevningsfond som medfører full utjevning av fraktutgiftene for bensin og autodiesel."

"Stortinget ber Regjeringen sørge for at oljeselskapene for ettertiden leverer drivstoff til reelt samme pris til alle sine forhandlere."