1. Sammendrag

Stortingsrepresentantene Jan Arild Ellingsen og André Kvakkestad har den 24. april 2002 fremsatt følgende forslag:

"I

Stortinget ber Regjeringen om å legge til rette for at bruk av vannkanon blir hjemlet som et lovlig virkemiddel for politiet under bekjempelse av voldelige demonstrasjoner eller opptøyer.

II

Stortinget gir Regjeringen fullmakt til å anskaffe/fremskaffe vannkanoner til eventuell bruk i Oslo i forbindelse med mulige demonstrasjoner i juni måned 2002.

III

Stortinget ber Regjeringen tildele operative polititjenestemenn teleskopisk batong og pepperspray som en del av sin standardutrustning i bekjempelse av kriminelle."

I begrunnelsen for forslaget vises det til at norske myndigheter skal være vertskap for Verdensbankens ABCDE-konferanse som skal arrangeres i Oslo i tiden 24.-26. juni 2002. Med bakgrunn i de særdeles voldelige opptøyer som har skjedd når Verdensbanken tidligere har hatt sine konferanser, må en kalkulere med at slikt også kan skje i Oslo.

Forslagsstillerne konstaterer at politiets våpeninstruks ikke hjemler bruk av vannkanon som virkemiddel for å spre voldelige masser. I land som har erfaringer med slike tilstander, er bruk av vannkanon for å gjenopprette ro og orden ved voldelige demonstrasjoner/opptøyer obligatorisk. Forslagsstillerne mener derfor at norsk politi må få dette hjemlet i sin våpeninstruks snarest.

Forslagsstillerne har dessuten konstatert at polititjenestemenn i Oslo har fått utlevert egen, såkalt "teleskopisk batong" som en del av sin standardutrustning. Teleskopisk batong og pepperspray bør tildeles samtlige operative polititjenestemenn i Norge fordi angrep og trusler med kniv er blitt en del av hverdagen til polititjenestemenn.