16.1 Sammendrag

  • – Stiftelsesår: 1896

  • – Statlig eierandel pr. 31. desember 2001: 50,27 pst.

  • – Antall ansatte pr. 31. desember 2001: 1 090

Raufosskonsernet har de senere år vært igjennom en omfattende restruktureringsprosess. Konsernet omfatter forretningsområdene Chassis Technology og Fluid Technology. Chassis Technology består av hjulopphengkomponenter i aluminium med produksjonsvirksomhet på Raufoss og en fabrikk under etablering i Montreal, Canada. Fluid Technology omfatter bremserørskoblinger, vann- og gasskoblinger, og systemer for alternative drivstoff. Raufoss Industrial Tools (RIT) utvikler, produserer og vedlikeholder produksjonsverktøy og utgjør en sentral del av selskapets kjerneteknologi.

Nærings- og handelsdepartementet har fullmakt til å redusere statens eierandel i Raufoss ned til 34 pst. Selskapet har i dag ikke produksjon for militære formål. Den opprinnelige begrunnelsen for å opprettholde en statlig eierandel i selskapet er derfor falt bort. Raufoss har de siste årene vært gjennom en krevende omstillingsprosess. Bedriften har behov for et stabilt eierelement. Styret arbeider med å utforme en langsiktig vekststrategi for selskapet, og mener at en endring i statlige eierskap bør sees i sammenheng med den strategiske utviklingen av bedriften. På denne bakgrunn mener Regjeringen at staten bør kunne redusere sin eierandel ned til null i selskapet.

16.2 Komiteens merknader

Fleirtalet i komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at staten sitt industriengasjement sidan 1896 har bygget opp industrimiljøet på Raufoss, og at synergieffekt og spin-off frå forsvarsmiljøet har gjort Raufoss til eit høgteknologisk kraftsenter for industrien både regionalt og nasjonalt. Fleirtalet meiner at produktspekteret ved Raufoss ASA kan gjera selskapet utsett for slakting, og er av den oppfatning at denne kompetansen er viktig for norsk industri. Fleirtalet meiner difor at staten bør halda fast på ein eigardel på minst 34 pst., og vil gå imot forslag om ytterlegare fullmakter til nedsal.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti støtter Regjeringens standpunkt om en reduksjon av statens eierandel ned til null i selskapet.