Dokument 8:90 (2001-2002) Forslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen og Harald T. Nesvik om skattelettelse ved tegning av privat behandlings-forsikring for å redusere sykefraværet og ­sykelønnsutbetalinger

Det vises til brev av 16. april d.å. der det bes om finansministerens uttalelse vedrørende Dokument 8:90 (2001-2002) Forslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen og Harald T. Nesvik om skattelettelse ved tegning av privat behandlingsforsikring for å redusere sykefravær og sykelønnsutbetalinger.

Regjeringen har sett behovet for en bred tiltakspakke for å bedre helsetilbudet i befolkningen og få ned sykefraværet. Et overordnet mål bør være raskest mulig behandling for den som trenger det. I forbindelse med skatteopplegget for 2002 (St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4 (2001-2002)) annonserte regjeringen at den vil komme med forslag om at arbeidsgiver innenfor visse rammer skal kunne tilby sine ansatte dekning av kostnader til behandling av sykdom, uten at dette skal komme til beskatning på den ansattes hånd og uten at det skal svares arbeidsgiveravgift av ytelsen. Regjeringen er av den oppfatning at private initiativ til å få ned sykefraværet og få bukt med de lange ventelistene, må oppmuntres og at forholdene må legges til rette i de tilfeller arbeidsgiver er villig til å betale for nødvendig privat behandling. Etter regjeringens oppfatning er det svært viktig for arbeidstakere i størst mulig grad å opprettholde kontakten med arbeidslivet, for på den måten å unngå økt sannsynlighet for uførepensjonering. For å unngå uførepensjonering er det gjerne avgjørende at sykmeldte bringes raskt tilbake i arbeid. I tillegg vil hurtig behandling i stor grad øke sjansen for et optimalt behandlingsresultat.

Jeg viser i tillegg til at trygdeetaten allerede i dag praktiserer en ordning med kjøp av behandling i det private helsevesen for sykmeldte arbeidstakere. Slik behandling er ikke skattepliktig for arbeidstakeren, da finansieringen av behandlingen ikke anses som fordel vunnet ved arbeid.

Forslaget om skattefritak for privat behandlingsforsikring bør sees i sammenheng med forslaget om skattefri dekning av helseutgifter, og jeg vil derfor komme tilbake til Stortinget med en samlet vurdering av disse forslagene.