Vedlegg 3: Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 19. november 2002

Vedr. behandling av Dok. nr. 8:25 (2001 2002)

Jeg viser til brev fra energi  og miljøkomiteen av 18. november 2002 der Olje  og energidepartementet blir anmodet om å avklare hvorvidt det eventuelt vil være tilstrekkelig med en justering av forskriften (c), dersom endringene beskrevet i dok 8:25 vedtas.

Hvorvidt det er tilstrekkelig med en endring av eventuelle forskrifter griper inn i spørsmålet om inngrepet forutsetter endring av lovens ordlyd. Dersom det er nødvendig å endre loven for å ta ut overskuddsskattene av konsesjonskraftprisen, vil det ikke være adgang til å endre prisberegningen slik komiteen spør om gjennom en eventuell forskriftsendring. Problemstillingen om det er behov for lovendring for at overskuddsskattene skal tas ut av beregningsgrunnlaget er forelagt Justisdepartementets Lovavdeling til vurdering. Jeg ønsker derfor å avvente Lovavdelingens vurdering av dette spørsmålet

Jeg vil også bemerke at det ikke er gitt forskrifter på vanlig måte på dette området, men at det kan drøftes hvorvidt fastsettelsen av konsesjonskraftprisen for konsesjoner meddelt etter 10. april 1959 kan anses som forskrifter. Dersom Lovavdelingen skulle komme til at det ikke er behov for en lovendring og det legges til grunn at prisfastsettelsen for disse konsesjonene er forskrifter, fremgår det i så fall av utredningsinstruksen at en endring av prisberegningsgrunnlaget ved å ta ut overskuddsskattene etter at saken er ferdig utredet må sendes på høring. Normal høringsfrist skal i så fall være 3 måneder, og ikke mindre enn 6 uker.