Kraftsituasjonen

Olje- og energidepartementet viser i proposisjonen til at situasjonen i kraftmarkedet er meget bekymringsfull og at prisene på elektrisitet har steget kraftig. Tilsigene til kraftmagasinene høsten 2002 var det laveste som er registrert noensinne, samtidig fikk vi en tidlig vinter med kaldere vær enn normalt i de største forbruksområdene.

Regjeringen mener det er nødvendig å gi forbrukerne målrettet informasjon som gjør dem bedre i stand til å spare energi på en fornuftig måte. Regjeringen vil gi økonomisk støtte til husholdninger som vil investere i miljøvennlig alternativ energi eller andre konkrete sparetiltak. De nye tiltakene kommer i tillegg til Enovas forvaltning av ordninger for en miljøvennlig energiomlegging under Energifondet.

Det vises i proposisjonen også til St.prp. nr. 41 (2002-2003), hvor Regjeringen foreslår en engangsutbetaling til 106 000 husholdninger som mottok bostøtte 3. termin 2002 - på i alt 75 mill. kroner.

Budsjettforslag

Kap. 1820 Norges vassdrags- og energidirektorat

Ny Post 23 Informasjonstiltak for energi­sparing

Regjeringen har ved kgl.res. 21. desember 2002 vedtatt at Olje- og energidepartementet i 2003 kan utgiftsføre uten bevilgning inntil 3,5 mill. kroner knyttet til informasjonstiltak i regi av NVE under kap. 1820 ny post 23 Informasjonstiltak for energisparing.

Det foreslås i proposisjonen å bevilge totalt 20 mill. kroner under kap. 1820 ny post 23 Informasjonstiltak for energisparing.

Kap. 1825 Omlegging av energibruk og energi­produksjon

Ny post 70 Tilskudd til elektrisitetssparing i private husholdninger

Regjeringen ønsker å legge til rette for at husholdningene blir bedre i stand til å velge alternative oppvarmingsløsninger eller andre fornuftige sparetiltak, som gjør dem mindre avhengige av elektrisitet. Regjeringen vil innføre en støtteordning for slike investeringer, og det foreslås i proposisjonen å bevilge 50 mill. kroner til en slik ordning i 2003 under kap. 1825 ny post 70 Tilskudd til elektrisitetssparing i private husholdninger. Husholdninger vil kunne få støtte til for eksempel varmepumper, pelletskaminer (bioenergi) eller styringssystemer som bidrar til å begrense elbruken. Ordningen skal forvaltes av Enova, og den settes i gang umiddelbart.