Sammendrag

Det vises i meldingen til at Stortinget ved behandlingen av Innst. S. nr. 272 (2001-2002) gjorde vedtak om at en sak om retningslinjene for trygdeoppgjøret skulle legges fram slik at Stortinget kan vedta eventuelle nye retningslinjer i forkant av trygdeoppgjøret i 2003. Det vises videre til at Stortinget ved behandlingen av Budsjett-innst. S. nr. 11 (2002-2003) gjorde vedtak om å ta igjen etterslepet fra pensjonistoppgjøret i juni 2002 før trygdeoppgjøret i 2003, og om at reguleringen av grunnbeløpet i folketrygden minst skal reguleres i tråd med lønnsutviklingen for yrkesaktive.

Det uttales at Regjeringen hadde planlagt at det skulle fremmes en sak om vurdering av retningslinjene for trygdeoppgjøret i mars 2003. Det vises til at Regjeringen har tatt initiativ for å styrke det inntektspolitiske samarbeidet mellom partene i arbeidslivet, og at Kontaktutvalget har sluttet seg til en erklæring om inntektsoppgjørene i 2003 hvor partene i arbeidslivet forplikter seg til å arbeide for å få lønnsveksten i Norge mer på linje med utviklingen hos våre handelspartnere, og der det understrekes at for å nå målet om å styrke konkurranseutsatt næringsliv og sysselsettingen må alle grupper omfattes.

Det framholdes at en økning i grunnbeløpet med 100 kroner koster om lag 270 mill. kroner i helårsvirkning, og at de økonomiske og budsjettmessige virkningene av eventuelle endringer i retningslinjene for trygdeoppgjøret kan være betydelige.

Etter Regjeringens syn bør vurderingen av retningslinjene og de øvrige spørsmålene som reiser seg i forbindelse med Stortingets tre vedtak, ses i sammenheng og behandles sammen med budsjettet og det økonomiske opplegget, og Regjeringen vil derfor legge fram en vurdering av retningslinjene for trygdeoppgjøret som en del av Revidert nasjonalbudsjett for 2003. Det vil på vanlig måte bli lagt fram en proposisjon om trygdeoppgjøret for 2003 i juni 2003.