Vedlegg: Brev fra Forsvarsdepartementet v/statsråden til forsvarskomiteen, datert 20. mai 2003

Spørsmål til skriftlig besvarelse - St.prp. nr. 50 (2002-2003) - anskaffelse av Taktisk Data Link-16 (TDL-16)

Jeg viser til telefaks fra Forsvarskomiteen av 20. mai 2003 med spørsmål vedrørende de varslede tilleggsprosjekter under fregattprosjektet. I den forbindelse har jeg følgende opplysninger til komiteen:

Spørsmål 1:

Hva er årsaken til at Norge må vente til eventuelt 2005 med å ta en avgjørelse om hvorvidt man skal opprettholde den opprinnelige anskaffelsesplanen for Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM)?

Prisen på missilet er avhengig av det totale antall missiler som vil bli produsert initielt. Ettersom enkelte av de deltakende nasjoner nå signaliserer endringer i det antall missiler de opprinnelig hadde planlagt å anskaffe, er det på nåværende tidspunkt ikke mulig med sikkerhet å fastsette kostnadsrammen for denne anskaffelsen. Endelig avklaring mht. antall missiler som vil bli produsert og derved kostnadene forventes først i 2005. De nødvendige beslutninger kan da baseres på et verifisert kostnadsbilde.

Spørsmål 2:

Er det på grunnlag av nye opplysninger om konsortiumet for utvikling av ESSM, grunn til å tro at anskaffelse av missilene ikke lenger kan dekkes innen den godkjente rammen for prosjektet?

Med de varslede reduksjoner av antall missiler som vil bli produsert synes det lite sannsynlig at anskaffelsen fra norsk side kan gjennomføres som planlagt. Det betyr at enten må den godkjente rammen på prosjektet økes for å fange opp merkostnadene, eller man kan velge å redusere antall missiler til fregattene, med de operative konsekvenser det vil medføre. Med de hurtige endringer som skjer innenfor utvikling av militær teknologi (trusselbildet) og de tilhørende kostnader, vil det være riktig å foreta den endelige avveiningen nærmere 2005.

Spørsmål 3:

Når vil Stortinget få seg forelagt spørsmålet om hvilke prosjekter utover SATCOM og ESSM som vil bli "materialisert" og til hvilken kostnad de skal realiseres?

Det arbeides kontinuerlig i forsvarets militære organisasjon med å konkretisere prosjekter ut over SATCOM og ESSM. Det er imidlertid fortsatt knyttet usikkerhet til omfang og innhold. Det er heller ikke avklart hvorvidt det faktisk er merbehov i forhold til godkjent omfang, og om disse i så fall bør prioriteres i forhold til andre av Forsvarets behov. En foreløpig oversikt forventes fremlagt Forsvarsdepartementet i løpet av 2004. Etter at departementet har foretatt sin vurdering, vil et eventuelt forslag bli fremmet for Stortinget.