5. Programkategori 22.10 Post og telekommunikasjonar

Kap. 5618 Innskotskapital i Posten Norge AS

Post 80 Utbyte

Sammendrag

Det blir orientert om årsresultat og utbyte frå Posten Norge AS.

For 2003 er det løyvd eit utbyte på 54 mill. kroner på kap. 5618, post 80 Utbyte. Det er lagt til grunn at det skal betalast eit utbyte på 30 pst. av overskotet i selskapet etter skatt året før.

Rekneskapen for Posten Norge AS for 2002 viser eit underskot på 43 mill. kroner. Av finanspolitiske årsaker held Regjeringa ved lag løyvinga på kap. 5618 post 80 Utbyte, med 54 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser til svar fra Samferdselsdepartementet av 6. juni 2003 vedrørende konsekvensene av bevilgningen for utbytte på 54 mill. kroner slik det er orientert om i proposisjonen. Flertallet har merket seg at Regjeringen finner det nødvendig å gjøre en nærmere vurdering av saken og konsekvensen av bevilgningen, og at Regjeringen evt. vil komme tilbake til Stortinget med saken.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til Budsjett-innst. S. nr. 6 (2002-2003), jf. Tillegg nr. 15 (2002-2003), hvor et mindretall skriver følgende:

"Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med en nærmere vurdering av egenkapitalsituasjonen i NSB AS og Posten Norge AS i meldingene om virksomheten i disse selskapene våren 2003.""

Disse medlemmer er kritiske til at Regjeringen forsetter sin politikk med å svekke Posten Norge AS sin konkurransekraft og mulighet for å utvikle selskapet og ber om en redegjørelse om dette i den § 10 meldinga som nå er utsatt til høsten.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at Posten Norge AS gikk med et underskudd i 2002 på 43 mill. kroner. Disse medlemmer vil hevde at det mest naturlige vil være at det ikke betales utbytte fra Posten Norge AS.

Disse medlemmer viser til forslag fra Fremskrittspartiet ved behandlingen av St. prp. nr. 65 (2002-2003) der disse medlemmer foreslår at det ikke tas utbytte på 54 mill. kroner. På denne bakgrunn vil disse medlemmer gå imot at det tas utbytte.