Vedlegg: Brev fra Nærings- og handelsdepartementetv/statsråden til næringskomiteen, datert 5. juni 2003

Dokument nr. 8:114

Det vises til brev fra Næringskomiteen av 3. juni 2003.

Det er regjeringens holdning at det ikke er statens oppgave å foreta statlig oppkjøp av Oslo kommunes aksjer i Hafslund ASA.

Gjennom konsesjonsregelverket, som bl.a. inneholder krav til drifting og vedlikehold av nett og kraftproduksjon, hjemfallsinstituttet, og gjennom skattesystemet sikres nasjonal kontroll og fellesskapets interesser. Det er etter mitt skjønn derfor ikke grunnlag for å hevde at økt statlig engasjement på eiersiden er viktig for å sikre nasjonal kontroll.

Når det gjelder egenkapitalsituasjonen i Statkraft vil vi vise til at selskapet har søkt om mer egenkapital, bl.a. som følge av bortfall av statsgarantier og den planlagte omdanning til aksjeselskap. Denne søknaden er til vurdering. Nærings- og handelsdepartementet er i en nær dialog med selskapet om kapitalsituasjonen, og en evt. omdanning til aksjeselskap. I en slik vurdering er det mange komplekse spørsmål som må håndteres. I vurderingen vil det bli lagt vekt på Stortinget og regjeringens mål for Statkraft, slik de fremgår av St.meld. nr. 22 (2001-2002) og Innst. S. nr. 264 (2001-2002).