Vedlegg 1: Brev fra Kultur- og kirkedepartementet v/statsråden til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, datert 5. september 2003

Vedr. dokument nr. 8:98 (2002-2003) om ordning for utleie av kunst- og kulturgjenstander

Jeg viser til brev fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen datert 2. mai 2003. Forslaget i Dokument nr. 8 som er til behandling i komiteen, lyder som følger:

"Stortinget ber Regjeringen fremlegge sak om ulike modeller for å låne og/eller leie ut kunst fra museer til privatpersoner, næringsliv og offentlige virksomheter."

Kultur- og kirkedepartementet har lagt forslaget frem for sitt fagorgan i museumsspørsmål, ABM-utvikling.

I samarbeid med museumssektoren fikk Norsk museumsutvikling (nå ABM-utvikling) i 1999-2000 utført en utredning om utlån og avhending av materiale fra museenes samlinger. I denne utredningen presenteres prinsipper for utlån både mellom museer og fra museer til andre arenaer.

Norske museer har lang erfaring med utlånsvirksomhet. Noen driver også utleievirksomhet. Utlån og utleie av gjenstander gir utvidede muligheter til å aktivere materiale som er magasinert i museene og på den måten gjøre det tilgjengelig for publikum. Med utgangspunkt i innhentede erfaringer synes det imidlertid å ligge klare begrensninger i museenes inntektspotensial ved utleie av gjenstander. Både utlån og utleie av kunst og kulturgjenstander stiller en rekke krav til involverte parter. Utleie/utlån er dessuten forbundet med vesentlig ressursbruk og kostnader, f.eks. til sikring, konservering, istandsetting, transport, forsikring. m.m. Et museums eventuelle valg av ordninger for utlån eller utleie av kunst- og kulturgjenstander må følgelig vurderes i hvert enkelt tilfelle av museet selv, basert på museets egne forutsetninger og siktemål. Sikkerhetsmessige og bevaringsmessige sider ved en slik virksomhet vil imidlertid være helt avgjørende for gjennomføringen. Jeg vil videre gjøre oppmerksom på at utleie kan reise spørsmål av opphavsrettslig art, som f.eks. at utleie av vernede åndsverk krever samtykke fra opphavsmannen.

Det er et mål å gjøre museenes samlinger tilgjengelig for flest mulig. Gjennom den utredningen som er foretatt, foreligger det gode faglige kriterier som gir museene utgangspunkt for å vurdere utlånsvirksomhet på et forsvarlig grunnlag. Museene må selv vurdere omfang av utlån, eventuelt også utleie. Departementet vil følge opp saken videre dels ved at ABM-utvikling bes om å drøfte disse spørsmålene i sin løpende faglige kontakt med museene og at de tas opp i egnede fora. Dette vil jeg sørge for å formidle til ABM-utvikling. Videre vil departementet i sine årlige tildelings- og tilsagnsbrev til museene vise til betydningen av at museene aktivt vurderer muligheten for å låne ut verk.

ABM-utviklings vurdering av forslaget og utredningen: Utlån og avhending av materiale fra museenes samlinger følger vedlagt.