Sammendrag

Mange barn går på kino sammen med sine foreldre, besteforeldre eller venner. Det å gå på kino sammen er forbundet med glede, en fellesopplevelse og samvær. Da er det viktig at samfunnet legger til rette slik at alle trygt kan ta med seg barn for å se kinofilmer, uten at filmene eller reklamene inneholder scener som skremmer barna.

Det er Statens filmtilsyn som setter aldersgrenser for kinofilmer på grunnlag av lov om film og videogram av 15. mai 1987 nr. 21 § 5. Filmene får enten aldersgrensen: tillatt for alle, 7 år (barn i følge med voksen kan være ned til 4 år), 11 år (barn i følge med voksen kan være ned til 8 år), 15 år (barn i følge med voksen kan være ned til 12 år), eller 18 år. 18-årsgrensen er en absolutt nedre grense.

15-årsgrensen er den vanskeligste aldersgrensen å overholde.

Forslagsstillerne mener aldersgrensene bør bli mer differensiert enn de er i dag, f.eks. aldersgrensene: tillatt for alle, 7 år, 10 år, 13 år, 15 år, eller 18 år. Tilsvarende bør ledersagerregelen fjernes, slik at aldersgrensene blir absolutte.

Mange foreldre er svært skeptiske til at barn blir overøst med reklame når de går på kino. Det viser en undersøkelse som Forbrukerrapporten gjennomførte tidligere i år. Reklamefilmene er ofte beregnet på ungdom og voksne, og noen barn skremmes av reklamen. I tillegg utsettes barn og unge for et stort kjøpepress gjennom disse reklamene.

Forslagsstillerne mener at barneforestillinger på kino skal være reklamefrie fra 7 år og nedover. En slik reklamefrihet ville være et svært viktig tiltak for å redusere det kommersielle presset mot barn.

I dag deles reklamefilmene inn i to kategorier - barn/ungdom og voksne. Denne inndelingen er uheldig. Slik reglene er i dag, betyr det at femåringer kan sitte og se på reklame for ungdomsprodukter.

Det er forbudt å sende reklame i tilknytning til barneprogrammer på norske TV-kanaler, og samtidig er det fritt fram på kino. Forslagsstillerne mener at dette er inkonsekvent, og foreslår derfor at forbudet mot barnereklame bør utvides til også å gjelde kino.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen vurdere å endre lov om film og videogram av 15. mai 1987, slik at aldersgrensene differensieres til 5-7-10-13-15-18 år, ledsagerregelen fjernes, og at det blir et lovforbud mot reklame på kino på filmer for barn fra 7 år og nedover."