4. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Gunnar Halvorsen, Leif Lund og lederen Marit Nybakk, fra Høyre, Bjørn Hernæs og Åge Konradsen, fra Fremskrittspartiet, Per Roar Bredvold og Per Ove Width, fra Sosialistisk Venstreparti, Kjetil Bjørklund, fra Kristelig Folkeparti, Åse Wisløff Nilssen, og fra Senterpartiet, Marit Arnstad, har merket seg at forslagene i proposisjonen om omdisponeringer på forsvarsbudsjettet for 2003 er fremmet for å skape samsvar mellom opprinnelige bevilgninger på de enkelte kapitler og poster og de faktiske endringene i budsjettforutsetningene som har skjedd etter Budsjett-innst. S. nr. 7 (2002-2003), jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 6 (2002-2003).

Komiteenhar videre merket seg at departementet har måttet redusere 2003-budsjettet innenfor de store budsjettkapitlene på grunn av til dels store overskridelser i 2002. Komiteen vil vise til at dette svekker årets budsjett og vil be om at Forsvaret forsøker å overholde budsjettene når omdisponeringsproposisjonen er vedtatt. I motsatt fall vil forsvarsbudsjettet måtte slite med et kontinuerlig etterslep.

Komiteen har merket seg at kap. 1790 Kystvakten, foreslås øket med 20,2 mill. kroner på grunn av nødvendig styrking av oppgavene i forhold til pålagte oppdrag. Komiteener tilfreds med dette og vil vise til Budsjett-innst. S. nr. 7 (2003-2003), jf. St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 6 (2002-2003), der Regjeringen ble bedt om å komme tilbake til Kystvakten i revidert nasjonalbudsjett om nødvendig, og der det heter:

"Komiteen vil på denne bakgrunn peke på hvor viktig det er at Kystvakten i budsjettene for 2002 og 2003 er tilført ressurser for å kunne utføre sine oppgaver på en skikkelig måte, og slik at Kystvaktens totale kapasitet kan styrkes i planperioden."

Komiteen vil slutte seg til tilleggsbevilgningen på 10 mill. kroner i forbindelse med at et norsk kompani nå inngår i den NATO-ledede ISAF-styrken i Afghanistan for å bidra til sikkerheten når landets parlament, Loya Jirga, trer sammen i desember 2003. I tillegg foreslås 20 mill. kroner omdisponert, slik at det til sammen bevilges 30 mill. kroner til oppdraget for 2003. For en videreføring i 2004 til ISAF 5 vises det til behandlingen av budsjettet for 2004.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Senterpartiet, konstaterer at proposisjonen gir en detaljert fremstilling av kostnadene både i forbindelse med integrert samlokalisert ledelse i departementet og ved midlertidig flytting fra Huseby til Akershus. Flertallet har ingen merknader til budsjettendringene. Flertallet vil i den forbindelse vise til at Stortingsflertallet godkjente den midlertidige flyttingen til Akershus i Innst. S. nr. 232 (2002-2003), jf. St.prp. nr. 55 (2002-2003), den såkalte investeringsproposisjonen.