Sammendrag

I henhold til Grunnloven § 75g skal Stortinget meddeles overenskomster med fremmede land som Kongen har inngått på Norges vegne.

Etter beslutning av Stortingets presidentskap 21. april 1983 er overenskomstene vedrørende utviklingshjelp fra 1983 skilt ut for separat behandling. Disse overenskomstene ble inntil 1995 lagt frem for Stortinget som en del av de årlige meldinger om Norges forbindelser med utviklingslandene. Etter at ordningen med årlig stortingsmelding ble opphevet i 1995, er oversikt over overenskomster vedrørende utviklingshjelp oversendt Stortinget med brev fra utviklingsministeren på samme måte som det ordinære traktatforelegget.

I medhold av kronprinsregentens resolusjon 26. mars 2004 har utenriksministeren i brev 21. april 2004 sendt Stortinget melding om 208 overenskomster inngått med fremmede stater eller internasjonale organisasjoner i 2002. Det fremgår av traktatforelegget at 155 av disse er EØS-komitébeslutninger om endringer i EØS-avtalen. Ni av disse og 19 av de øvrige er tidligere behandlet av Stortinget som egen sak.

I forelegget er det gitt henvisning til de respektive stortingsdokumenter og til ”Overenskomster med fremmede stater ” og andre publikasjoner hvor avtaletekstene kan finnes.