Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den Interparlamentariske Union for 2003

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Stortingets delegasjon til Den Interparlamentariske Union (IPU) for valgperioden 2001-2005 består av følgende representanter:

Medlemmer:

Personlige varamedlemmer:

Karin Andersen (SV), leder

Magnhild Meltveit Kleppa (Sp)

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (Ap), nestleder

Knut Storberget (Ap)

Thore A. Nistad (Frp)

Ola T. Lånke (KrF)

Finn Martin Vallersnes (H)

Sonja Irene Sjøli (H)

Den Interparlamentariske Union ble etablert i 1889 og var det første permanente forum for politiske, multilaterale forhandlinger. Organisasjonen er et samlingspunkt for parlamentarisk dialog og arbeider for å fremme fred og samarbeid og støtte utviklingen av representative demokratier i alle verdensdeler.

For å oppnå dette arbeider IPU med

  • – å utvikle kontakt, samordning og utveksling av erfaring mellom parlamenter og parlamentarikere fra alle land,

  • – å ta opp spørsmål av internasjonal betydning og å gi uttrykk for synspunkter på slike tema, med sikte på å bidra til at parlamenter og parlamentarikere aktivt engasjerer seg i disse spørsmålene,

  • – å bidra til å beskytte og fremme menneskerettighetene - en hovedfaktor i de parlamentariske demokratier og for samfunnsutvikling generelt,

  • – å bidra til å spre kunnskap om hvordan folkevalgte institusjoner arbeider og å medvirke til at disse institusjonene styrkes og videreutvikles.

Per januar 2004 var 138 nasjonalforsamlinger medlemmer av IPU. Fem regionale parlamentarikerforsamlinger - deriblant Europaparlamentet - er assosierte medlemmer.

IPUs 108. interparlamentariske konferanse ble avholdt i Santiago de Chile 6.-11. april 2003, den 109. konferansen i Genève 1.-3. oktober. Gruppen av vestlige land omtales som Tolv Pluss-gruppen. Denne gruppen møttes til formøter før de ordinære sesjonene i IPU. Finn Martin Vallersnes ble på Santiago-konferansen valgt til leder av IPUs Midtøsten-komité. Det fant dertil sted arrangementer i regi av IPU knyttet til WTO-spørsmål, nye og gjenopprettede demokratier og FN.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Reidun Gravdahl, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Mette Korsrud, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Harald Espelund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun og Lars Rise, og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, viser til at 138 nasjonalforsamlinger er medlemmer av IPU og at fem regionale parlamentarikerforsamlinger, deriblant Europaparlamentet, er assosierte medlemmer.

Komiteen merker seg at de geopolitiske gruppene i IPU har fått økt reell og formell innflytelse, både under IPUs sesjoner og i det løpende arbeidet i organisasjonen.

Komiteen viser til at Norge har hatt formannskapet i den såkalte Tolv Pluss-gruppen i en toårsperiode og merker seg at gruppens innflytelse har økt i denne perioden. Blant annet har Tolv Pluss-gruppen, som består av 43 land, lagt ned betydelig arbeid i å fornye og reformere IPUs arbeid.

Komiteen viser til at Norge har ledervervet i IPUs Midtøsten-komité, og at det har vært en betydelig aktivitet i denne komiteen, blant annet i form av dialogmøter mellom delegasjonene fra israelsk og palestinsk side i IPU. Komiteen merker seg videre at det er nedsatt en arbeidsgruppe mellom folkevalgte fra de to partene, med mandat å fremme samarbeid mellom de israelske og palestinske parlamentene. Komiteen ser at dette arbeidet kan fungere som en viktig kanal for kontakt og dialog mellom israelere og palestinere i en ellers utfordrende situasjon for fredsprosessen.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 17 (2003-2004) - om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den Interparlamentariske Union for 2003 - vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen,den 20. oktober 2004

Thorbjørn Jagland

leder

Mette Korsrud

ordfører