4. Riksrevisjonens bemerkninger

Riksrevisjonens undersøkelse har hatt som formål å vurdere hvordan målet om en økologisk bærekraftig reindrift er ivaretatt i Finnmark etter behandlingen av St.meld. nr. 28 (1991-1992). Undersøkelsen er avgrenset til forhold som etter Riksrevisjonens vurdering har størst betydning for utviklingen. Undersøkelsen representerer derfor ikke en fullstendig gjennomgang av alle forhold knyttet til forvaltningen av reindriften i Finnmark.

Riksrevisjonen har gjort de intervjuene og gått gjennom de sakene som det er funnet nødvendig for å kunne besvare de problemstillinger som var utgangspunktet for analysen. Det understrekes at undersøkelsen også i stor grad har tatt hensyn til den utviklingen som har funnet sted etter behandlingen av stortingsmeldingen.

Riksrevisjonens undersøkelse viser at dagens beiteressurssituasjon i Finnmark ikke er i samsvar med målet om en økologisk bærekraftig reindrift. Beiteressurssituasjonen må forbedres og stabiliseres. Landbruksdepartementet vektlegger sommerbeitenes betydning for reinens vekst og kondisjon. Riksrevisjonen er enig i at sommerbeitene er viktig for reinens vekst, men vil bemerke at det i store deler av lavbeitene pågår en vegetasjonsendring som fører til at næringsverdien i reinbeitene reduseres.

Rammebetingelser som er tilpasset den økologiske situasjonen, og som gir forutsigbarhet for reindriftsutøverne er viktige for at beiteressursene utnyttes på en økologisk bærekraftig måte. Riksrevisjonens undersøkelse viser at rammebetingelsene som sikrer beiteutnyttelse tilpasset ressurssituasjonen i hovedsak ikke er vedtatt. Riksrevisjonen er innforstått med at forvaltningen må ta hensyn til utviklingen som har skjedd innenfor det samiske rettsområdet, herunder reindriftens rettsgrunnlag.

For å sikre en bærekraftig utvikling er det imidlertid nødvendig at reintallet reduseres og at beitene fordeles i henhold til reindriftsloven.

Riksrevisjonen har for øvrig merket seg at det arbeides med å utvikle og forbedre resultatrapporteringen, og at departementet vurderer en større grad av konkretisering og avveining mellom målene.

Landbruksdepartementet mener at dagens forvaltning av reindriftsarealer ikke er forsvarlig og at det byr på problemer å overvåke arealene på en slik måte at uønskede arealinngrep unngås. Riksrevisjonen vil i den forbindelse vise til Innst. S. nr. 167 (1991-1992) En bærekraftig reindrift, hvor Stortinget har lagt til grunn at det bør vises varsomhet med arealinngrep i reindriftsområder, og at reindriftens arealer overvåkes kontinuerlig for å unngå uønskede inngrep.

Riksrevisjonen har merket seg at Miljøverndepartementet vil vurdere om det bør gis ytterligere veiledning til kommunene om bruk av dispensasjoner i saker som berører reindriften, og om det er behov for å styrke samarbeidet med Landbruksdepartementet om arealdisponering og reindrift.

Riksrevisjonen har merket seg at Miljøverndepartementet vil se på praktiseringen av regelverket og vil minne kommunene om deres ansvar for en strengere praktisering, særlig når det gjelder barmarkskjøring.