Sammendrag

En av bærebjelkene for Finnmarks industri vil også i framtida være fisk og marin industri. Det er behov for en ny og offensiv politikk for å sikre og skape arbeidsplasser i Finnmark innenfor dette området. Mange arbeidsplasser er gått tapt og lokalsamfunn har mistet sine hjørnesteinsbedrifter.

Skal nye arbeidsplasser etableres i Finnmark, trengs blant annet økt kapitaltilgang for fiskeindustrien og sikrere og jevnere tilgang på råstoff av høy kvalitet. En liberalisering av norsk fiskeripolitikk vil slå negativt ut for Finnmark som er et kapitalsvakt fylke. Det trengs derfor en strukturpause i fiskerinæringen for å sikre at konsekvensene for bosetting og arbeidsplasser langs kysten, av de mange og omfattende strukturendringsforslagene i fiskerinæringen, blir belyst.

Følgende forslag fremmes i dokumentet:

"Stortinget ber Regjeringen om:

  • 1. At alle fartøygrupper som fisker i norsk fiskerisone i Barentshavet skal levere minst 20 pst. av sin kvote til fiskeindustrien i Finnmark, Troms eller Nordland til markedspris.

  • 2. At det etableres et kapitalfond som skal bidra til langsiktig omstilling av fiskeindustrien for å skape arbeidsplasser i Finnmark.

  • 3. At Regjeringen utreder forslag som kan gi industrien jevnere råstofftilgang, herunder endret regulering gjennom endring av kvoteåret. Det bør også utredes å innføre skatteincentiv som kan stimulere partene til å inngå likeverdige avtaler om jevnere råstoffleveranser.

  • 4. At det opprettes et verdiskapingsfond for fersk fisk.

  • 5. At ressursene til marin FoU økes.

  • 6. At ordningen med å betale en avgift på konsesjon for oppdrett avvikles og erstattes med en arealavgift til den kommune hvor et anlegg etableres.

  • 7. At det innføres en egen ungdomskvote for å lette rekruttering til fiskerinæringen."