Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en protokoll til endring av skatteavtalen med tilhørende protokoll mellom Norge og Sveits av 7. september 1987, undertegnet i Oslo den 12. april 2005

Til Stortinget

Sammendrag

Innledning

Den 12. april 2005 ble det i Oslo undertegnet en protokoll til endring av skatteavtalen med tilhørende protokoll mellom Norge og Sveits. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon av 11. mars 2005.

Avtalen vil i tre i kraft den dagen begge stater har gitt hverandre beskjed om at de nødvendige konstitusjonelle skritt er tatt for at overenskomsten kan tre i kraft.

Avtalen får virkning for skatter av inntekt vedrørende det første inntektsåret som følger etter det året den trer i kraft. Protokollen inneholder imidlertid en særbestemmelse om kildeskatt på dividender. Den bestemmer at den reduserte skattesatsen på dividender for selskaper som fremgår av protokollens artikkel 4 punkt 1, skal gjelde for utbytte som er utbetalt i 2005. Anvendelsen av den lavere skattesatsen skal bare gjelde hvis den nye protokollen trer i kraft i løpet av 2005.

Generelle bemerkninger

De viktigste endringene av gjeldende overenskomst i protokollen er bestemmelsen om overgang til kredit som metode for å unngå dobbeltbeskatning og endringene til bestemmelsen om utveksling av opplysninger. Videre inneholder protokollen flere endringer i den gjeldende overenskomstens bestemmelse om utbytte, samt enkelte endringer av mindre betydning. Det vises til omtalen av de enkelte bestemmelser i proposisjonens kapittel 3.

Avtalen er inngått på engelsk, norsk og tysk. Hvis det oppstår fortolkningsforskjeller ved anvendelsen av de ulike tekstene, skal den engelske teksten gå foran. Som vedlegg 1 til proposisjonen følger den engelske og norske teksten. Som vedlegg 2 til proposisjonen følger en forhandlingsprotokoll.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Ranveig Frøiland, Svein Roald Hansen, Tore Nordtun, Torstein Rudihagen og Hill-Marta Solberg, fra Høyre, Svein Flåtten, Torbjørn Hansen, Heidi Larssen og Jan Tore Sanner, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, lederen Siv Jensen og Per Erik Monsen, fra Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, Audun Bjørlo Lysbakken og Heidi Grande Røys, fra Kristelig Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn og Bjørg Tørresdal, fra Senterpartiet, Morten Lund, fra Venstre, May Britt Vihovde, og fra Kystpartiet, Steinar Bastesen, slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak om å sette i kraft en protokoll til skatteavtalen med tilhørende protokoll av 7. september 1987 mellom Kongeriket Norge og Det Sveitsiske Edsforbund med formål å hindre dobbeltbeskatning med hensyn til skatter av inntekt og av formue, undertegnet i Oslo den 12. april 2005.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker til å sette i kraft en protokoll til skatteavtalen med tilhørende protokoll av 7. september 1987 mellom Kongeriket Norge og Det Sveitsiske Edsforbund med formål å hindre dobbeltbeskatning med hensyn til skatter av inntekt og av formue, undertegnet i Oslo den 12. april 2005.

Oslo, i finanskomiteen, den 12. mai 2005

Siv Jensen

leder

Svein Flåtten

ordfører