Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Ba­ngladesh, undertegnet i Dhaka den 15. september 2004

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Den 15. september 2004 ble det i Dhaka undertegnet en overenskomst til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt mellom Norge og Bangladesh. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon av 10. september 2004.

Overenskomsten vil tre i kraft den dagen begge stater har gitt hverandre meddelelse om at de nødvendige konstitusjonelle skritt er tatt for at overenskomsten kan tre i kraft. Overenskomsten vil få virkning med hensyn til skatter av inntekt som vedkommer det kalenderår som følger etter det år da overenskomsten trer i kraft for Norges vedkommende og det likningsår som begynner på eller etter 1. juli i nevnte kalenderår for Bangladesh’ vedkommende.

Avtalen følger i store trekk det mønsterutkastet som er utarbeidet av OECD og som er lagt til grunn i Norges skatteavtaler i de senere årene. På grunn av de store økonomiske forskjellene mellom Norge og Bangladesh er det også tatt hensyn til det mønsterutkastet som er utarbeidet av FN for skatteavtaler mellom industrialiserte land og utviklingsland. Avtalen inneholder imidlertid enkelte avvik fra de foran nevnte mønsteravtaler.

Avtalen er inngått på engelsk. Som vedlegg til proposisjonen følger den engelske teksten og en norsk oversettelse.

Det vises til proposisjonens kapittel 2 for en nærmere redegjørelse for de enkelte materielle bestemmelser i avtalen.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Marianne Aasen Agdestein, Kari Henriksen, Torgeir Micaelsen, Reidar Sandal, lederen Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Eirin Kristin Sund, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Peter Skovholt Gitmark og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, slutter seg til det i St.prp. nr. 77 (2004-2005) fremsatte forslag til vedtak om at det gis samtykke til å sette i kraft skatteavtalen.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og det som står foran og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Bangladesh, undertegnet i Dhaka 15. september 2004.

Oslo, i finanskomiteen, den 22. november 2005

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

leder

Gjermund Hagesæter

ordfører