Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 59/2006 av 2. juni 2006 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2005/68/EF av 16. november 2005 om gjenforsikring

Til Stortinget

Sammendrag

Bakgrunn

EØS-komiteen vedtok 2. juni 2006 å endre vedlegg IX til EØS-avtalen til å omfatte direktiv 2005/68/EF av 16. november 2005 om gjenforsikring.

Ettersom gjennomføringen i norsk rett krever lovendring, ble beslutningen i EØS-komiteen tatt med forbehold om Stortingets samtykke til godkjennelse i samsvar med Grunnloven § 26 annet ledd.

Beslutningen i EØS-komiteen og direktiv 2005/68/EF følger som trykte vedlegg til proposisjonen.

Nærmere om direktivet

Direktivet medfører at alle gjenforsikringsselskaper må ha konsesjon fra hjemstaten. Når selskapene har oppfylt kravene til konsesjon, kan de utøve virksomhet i alle EU-stater. Direktivet inneholder også regler om tilsyn med gjenforsikringsselskaper. Dette inkluderer regler om forsikringstekniske avsetninger og regler om investering av disse avsetningene. Direktivet inneholder også solvensmarginkrav, kapitaldekningskrav og krav fra myndighetenes side i tilfelle finansielle problemer. Direktivet innebærer også enkelte tilpasninger i EUs livsforsikringsdirektiv, skadeforsikringsdirektiv og forsikringsgruppedirektiv (73/239/EØF, 92/49/EØF, 98/78/EF og 2002/83/EF).

Gjenforsikringsaktivitet i selskaper som også tilbyr direkte forsikring er allerede omfattet av direktiver som tidligere er tatt inn i EØS-avtalen.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Det antas at gjennomføringen av EØS-reglene som svarer til direktivet vil få begrensede administrative og økonomiske konsekvenser.

Konklusjon og tilråding

Felles tilsynsregler i EU/EØS vil kunne gi gjenforsik­ringsselskaper i EU/EØS-området et kvalitetsstempel for markeder i og utenfor EU/EØS. Et harmonisert tilsyn kan innebære at kvaliteten på gjenforsikringen av direkteforsikringsselskaper blir bedre.

Regjeringen tilrår at Norge godkjenner beslutningen i EØS-komiteen om endring i EØS-avtalen vedlegg IX om innlemmelse av direktiv 2005/68/EF om gjenforsikring.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Marianne Aasen Agdestein, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, Reidar Sandal, lederen Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Eirin Kristin Sund, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Peter Skovholt Gitmark og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, viser til at EØS-komiteens beslutning om å endre vedlegg IX til EØS-avtalen til å omfatte direktiv 2005/68/EF av 16. november 2005 om gjenforsikring krever Stortingets samtykke på grunnlag av Grunnloven § 26 annet ledd, jf. EØS-avtalen art. 103. Komiteen har forelagt innstillingsutkastet for utenrikskomiteen, som i brev av 25. oktober 2006 opplyste at den ikke har merknader til utkastet til innstilling.

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og det som står over, og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 59/2006 av 2. juni 2006 om innlemmelse i EØS-avtalen av direktiv 2005/68/EF av 16. november 2005 om gjenforsikring.

Oslo, i finanskomiteen, den 1. november 2006

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

leder

Marianne Aasen Agdestein

ordfører