Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Knut Gravråk, Britt Hildeng, Espen Johnsen og Tove Karoline Knutsen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knudsen og Karin S. Woldseth, fra Høyre, Olemic Thommessen, fra Sosialistisk Venstreparti, May Hansen, fra Kristelig Folkeparti, lederen May-Helen Molvær Grimstad, fra Senterpartiet, Erling Sande, og fra Venstre, Trine Skei Grande, støtter Regjeringens understreking av at det må legges til rette for gode kulturelle møteplasser over hele landet, og at dette også forutsetter oversiktlige og tilpassede finansieringsordninger for lokale og regionale kulturbygg, jf. brev av 11. juli 2006 (vedlegg) fra Kultur- og kirkedepartementet. Tilskudd til bygging og drift av ikke-statlige kulturarenaer bevilges i dag over flere poster. Blant annet gjelder dette Kultur- og kirkedepartementets budsjett, kap. 32 post 73, Norsk kulturfond, kap. 320 post 50, og tippemidlene - der overskuddet bevilges dels via desentralisert ordning for kulturbygg, og dels gjennom tilskuddsordningen for regionale møteplasser og formidlingsarenaer for kultur.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til at i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2006, uttalte flertallet i Stortingets familie- og kulturkomité, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, at en ser fram til Regjeringens gjennomgang av finansieringsordningene for lokale og regionale kulturbygg. Flertallet er tilfreds med at dette arbeidet nå er igangsatt, og at Regjeringen i budsjettproposisjonen for 2007 viser til at en vil foreta en grundig gjennomgang og behandling av ordningene i forbindelse med forvaltningsreformen. Kultur- og kirkedepartementet viser i sitt brev til noen av de momentene som forslagsstillerne av Dokument nr. 8:72 (2005-2006) anfører.

Komiteen merker seg at Regjeringen framholder at det kan være formålstjenlig å vurdere om de statlige tilskuddsordningene til kulturbygg delvis kan samordnes med tilskuddsordningene for idrettsanlegg. Regjeringen tar også til orde for å vurdere om flerbruk og fleksibilitet skal prioriteres i de statlige føringene for kulturbygg og kulturarenaer. Komiteen er enig i at disse momentene bør vurderes i det videre arbeidet.

Komiteen støtter Regjeringen i at det må utarbeides en overordnet finansieringsmodell som ivaretar en rekke hensyn når det gjelder tilskuddsordningene til kulturbygg og kulturelle møteplasser. Komiteen er tilfreds med at dette arbeidet er godt i gang, og legger til grunn at Regjeringen på egnet måte vil komme tilbake til Stortinget med saken.

Komiteen vil understreke betydningen av særlig å vie de lokale kulturhus som grendehus, forsamlingshus, speiderhus, klubbhus og lignende bygg, som i hovedsak er eiet av frivillige organisasjoner, oppmerksomhet. Det er behov for å sikre at slike bygg settes i forskriftsmessig stand og kan vedlikeholdes slik at de kommer vanlige brukere og de frivillige organisasjonene til nytte også i fremtiden.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti deler forslagsstillernes intensjoner om å få en ny overordnet finansieringsmodell for lokale og regionale kulturbygg. Disse medlemmer mener imidlertid at saken må utredes nærmere før vedtak om dette kan fattes. Disse medlemmer mener en slik utredning blant annet bør omfatte de spørsmål som forslagsstillerne har fremsatt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener det er viktig å sikre, og styrke, tilgangen til flere finansieringskilder til de lokale kulturbyggene enn det offentlige. Disse medlemmer vil i denne sammenheng trekke frem skattefradrag for gaver gitt til bygging og utbedring av kulturbygg som en viktig mulighet.

Disse medlemmer fremsetter derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om skattefradrag for gaver gitt til utbygging og utbedring av lokale og regionale kulturbygg."

"Stortinget ber Regjeringen utrede forslag til ny finansieringsmodell for lokale og regionale kulturbygg, med sikte på å fremme en sak om dette."

Komiteens medlem fra Venstre merker seg at arbeidet med en overordnet finansieringsmodell for kulturbygg er i gang, men mener likevel at Stortinget bør vedta de prinsipielle føringene for en ny finansieringsmodell, blant annet slik disse er beskrevet i Dokument nr. 8:72 (2005-2006).