4.1 Fiskeri- og kystdepartementet

4.1.1 Vedtak nr. 364, 27. mai 2005

"Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en modell for rekrutteringskvoter for ungdom."

Fiskeri- og kystdepartementet uttaler i brev 22. august 2007:

"I forbindelse med behandlingen av St.meld. nr. 21 (2006-2007) Strukturpolitikk for fiskeflåten, orienterte fiskeri- og kystministeren i brev av 9. mai 2007 til næringskomiteen om arbeidet med rekruttering til fiskeflåten. I dette inngår også problemstillingen knyttet til etablering som fartøyeier og spørsmålet om tildeling av rekrutteringskvoter, som anmodningsvedtaket gjelder. Under henvisning til anmodningsvedtaket, opplyste statsråden at regjeringen vil orientere Stortinget på en egnet måte om sitt standpunkt til spørsmålet om tildeling av rekrutteringskvoter. I Innst. S. nr. 238 (2006-2007) ba komiteen om at rekrutteringsspørsmålet og de forhold som er problematisert i en foreliggende utredning - "Fra ungdom til fisker, fra fisker til fartøyeier" - ble fulgt opp i samarbeid med fiskernes organisasjoner. Regjeringen vil således komme tilbake til dette."

4.1.1.1 Komiteens merknader

Komiteen viser til følgende uttalelse fra næringskomiteen:

"Vedtak nr. 364 av 27. mai 2005, hvor Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til en modell for rekruttering av ungdom, er foreløpig imøtekommet gjennom Fiskeri- og kystdepartementets redegjørelse for arbeidet med rekruttering til fiskeflåten i samband med stortingsbehandlingen av St.meld. nr. 21 (2006-2007) Strukturpolitikk for fiskeflåten. Regjeringen har varslet at den vil komme tilbake til rekrutteringsspørsmålet etter samråd med fiskernes organisasjoner. Komiteen tar dette til orientering."

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, forutsetter at Regjeringen kommer tilbake til Stortinget med forslag til modell for rekrutteringskvoter for ungdom i tråd med Stortingets vedtak.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre er av den oppfatning at Regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets vedtak på en riktig måte, da det foreløpig ikke er fremmet noen modell for rekrutteringskvoter for ungdom.

4.2 Justis- og politidepartementet

4.2.1 Vedtak nr. 344, 12. mai 2005

"Stortinget ber Regjeringen komme tilbake på egnet måte etter behandlingen av stortingsmeldingen om Makt- og demokratiutredningen med vurdering av en eventuell inkorporering av FNs kvinnekonvensjon i menneskerettsloven."

Justis- og politidepartementet uttaler i brev 14. september 2007:

"Regjeringen vil se på spørsmålet om en eventuell inkorporering i menneskerettsloven av FNs kvinnediskrimineringskonvensjon i sammenheng med tilsvarende spørsmål for andre menneskerettskonvensjoner, som FNs konvensjon mot rasediskriminering og tortur og den nylig vedtatte konvensjon om funksjonshemmetes rettigheter. Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med en slik vurdering så snart den er gjennomført fra regjeringens side."

4.2.1.1 Komiteens merknader

Komiteen registrerer at Regjeringen vil komme tilbake til Stortinget med en vurdering av en eventuell inkorporering av FNs kvinnekonvensjon i menneskerettsloven og avventer dette før vedtaket kan utkvitteres.

4.2.2 Vedtak nr. 419, 6. juni 2005

"Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av konsekvensene ved innføring av kontraheringsplikt."

Justis- og politidepartementet uttaler i brev 14. september 2007:

"Regjeringen tar fortsatt sikte på å fremme en proposisjon om kontraheringsplikt i løpet av 2007."

4.2.2.1 Komiteens merknader

Komiteen konstaterer at det ikke er fremmet eller bebudet noen proposisjon om kontraheringsplikt slik Justis- og politidepartementet uttaler i brev av 14. september 2007. Oppfølging av vedtak nr 419 er heller ikke omtalt i St.prp. nr. 1 (2007-2008). Komiteen forutsetter at Regjeringen omgående foretar en gjennomgang av konsekvensene av kontraheringsplikt i tråd med Stortingets vedtak.

4.3 Olje- og energidepartementet

4.3.1 Vedtak nr. 440, 8. juni 2005

"Stortinget ber Regjeringen om å utarbeide en stortingsmelding der det legges opp til en helhetlig gjennomgang av norsk gassinfrastruktur og norsk gassforvaltning. Det ses på framtidige transportløsninger for norsk gass der de samfunnsmessige sidene tillegges betydelig vekt".

Olje- og energidepartementet uttaler i brev 11. september 2007:

"Regjeringen vil i St.prp. nr. 1 (2007-2008) omtale hvordan dette vil bli fulgt opp."

Olje-og energidepartementet planlegger å fremlegge en stortingsmelding om olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel i løpet av andre halvår 2008. Denne stortingsmeldingen vil blant annet omhandle temaet Stortinget tar opp i sitt vedtak nr. 440, 8. juni 2005.

4.3.1.1 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Olje- og energidepartementet i St.prp. nr. 1 (2007-2008) viser til at den planlegger å fremme en stortingsmelding om olje- og gassektoren i løpet av andre halvår 2008. Videre viser komiteen til uttalelse fra energi- og miljøkomiteen der det kommer frem at denne komiteen ikke finner Regjeringens oppfølging tilstrekkelig:

"Komiteen mener at omtalen som er inntatt i St.prp. nr. 1 (2007-2008) ikke er fyllestgjørende for det vedtaket som ble fattet 8. juni 2005, og ber departementet redegjøre for de videre planene."