2. Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Gunvor Eldegard, Sigrun Eng, Steinar Gullvåg, Sigvald Oppebøen Hansen og Arne L. Haugen, frå Framstegspartiet, Kåre Fostervold, Øyvind Korsberg og Tove Nyhus, frå Høgre, Rolf Jarle Brøske og Torbjørn Hansen, frå Sosialistisk Venstreparti, Inge Ryan, frå Kristeleg Folkeparti, Ingebrigt S. Sørfonn, frå Senterpartiet, Randi Sollie Denstad, og frå Venstre, Leif Helge Kongshaug, viser til Regjeringa sitt framlegg om å gje ein statleg garanti til Kongsberg Defence and Aerospace AS (KDA), med ei ramme på inntil 737 mill. kroner til dekning av kostnader knytt til etablering av ein fabrikk for komposittproduksjon.

Fleirtalet i komiteen, alle unnateke medlemene frå Framstegspartiet, viser til at garantien skal gje dekning til KDA på dei vilkår som går fram av proposisjonen, og kan berre gjerast gjeldande dersom Stortinget vedtar at det ikkje skal kjøpast inn nye kampfly. Fleirtalet støttar dette.

Fleirtalet viser til at Stortinget i 2001 vedtok at kjøp av nye kampfly skulle førebuast, jf. St.prp. nr. 45 (2000-2001) og Innst. S. nr. 342 (2000-2001). Regjeringa har lagt til rette for reell konkurranse mellom tre potensielle kampflyleverandørar. Fleirtalet vektlegg at garantien blir kandidatuavhengig, slik at den bidrar til å oppretthalde den konkurransen som er lagt til grunn for kjøp av kampfly.

Dersom Noreg skal kjøpe nye kampfly, er det viktig at det gir industrielle mulegheiter til norsk næringsliv i form av gjenkjøp/industrielt samarbeid. Fleirtalet vektlegg at Regjeringa arbeider for at eit eventuelt kjøp av nye kampfly skal gi industrielle mulegheiter til norsk næringsliv. Fleirtalet har merka seg at Regjeringa legg stor vekt på at oppbygging av kompetanse og produksjon i samband med militære formål over tid gir kompetansemiljø, teknologi og produkt som kan nyttiggjerast også i sivil sektor. Fleirtalet støttar dette.

Fleirtalet viser til at kompositt kan nyttast både i militær og sivil flyindustri, offshore- og maritim industri og bilproduksjon, og at det har eit stort potensial. Regjeringa har definert produksjon av avanserte komposittmateriale som eit strategisk satsingsområde for norsk forsvarsrelatert industri, noko fleirtalet støttar.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til svarbrevet fra statsråd Dag Terje Andersen, datert 23. januar 2008 (vedlagt), der det fremkommer at omsetningen ved komposittaktiviteten til Kongsberg Defence and Aerospace AS (KDA) i 2007 var på 25 mill. kroner.

Disse medlemmer viser også til at det fortsatt er en del usikkerhet om hvorvidt flykjøp vil bli realisert, og eventuelt tidspunktet for når dette vil skje. Disse medlemmer mener også det er mange uavklarte spørsmål rundt det industrielle potensialet for komposittproduksjon ved KDA, og viser til at Forsvarsdepartementet i brevs form har bedt om en avklaring rundt dette spørsmålet fra potensielle flyleverandører innen 28. april 2008.

Disse medlemmer forutsetter at Regjeringen sørger for en reell likebehandling av alle de 3 potensielle kampflyleverandørene, og at prosessen frem mot en beslutning innebærer en konkurranse på like vilkår.

Disse medlemmer vil understreke at de ser positivt på næringsutvikling i Norge, og mener at Stortinget bør støtte opp om de muligheter ulike næringsaktører har for ekspansjon i sin produksjon.

Disse medlemmer vil allikevel understreke at Stortinget til enhver tid bør bli forelagt det best mulige beslutningsgrunnlaget, og at vi derfor i denne saken bør avvente svarene fra potensielle kampflyleverandører til Forsvarsdepartementet som forventes innen utgangen av april 2008.

Disse medlemmer vil derfor fremme følgende forslag:

"St.prp. nr. 27 (2007-2008) om statlig garanti til Kongsberg Defence and Aerospace AS for bygging av komposittfabrikk sendes tilbake til Regjeringen. Stortinget ber Regjeringen fremme ny sak om statlig garanti til Kongsberg Defence and Aerospace AS for bygging av komposittfabrikk når de tre kampflykandidatene har levert inn sine respektive industriplaner og disse er evaluert."