Nordisk Råd er en aktiv aktør i regionalt samarbeid i Nordens nærområder som Vestnorden, Barentsregionen, Arktis og Østersjøregionen samt i partnerskapet Den nordlige dimensjon. Samarbeidets mål er å øke fellesskapet mellom de nordiske landene og deres befolkninger. Nordisk Råd utøver parlamentarisk kontroll overfor Nordisk Ministerråd og behandler og uttaler seg om de forslag som Ministerrådet fremlegger for Rådet. For Nordisk Ministerråd fremmer Rådet forslag som regjeringene må ta stilling til og rapportere tilbake om.

I Nordisk Råds arbeidsprogram for 2008 "Att möta förändringar", som ble vedtatt på Rådets sesjon i Oslo i november 2007, legges det vekt på å følge opp tre sentrale temaer fra 2007: Klima- og nordområdespørsmålene, grensehinderproblematikken og forsterket nordisk samarbeid i en globalisert verden.

På sesjonen i Oslo i 2007 var temaet for hoveddebatten med de nordiske statsministrene "Nordens svar på klimaendringene". Rådet ønsker et aktivt engasjement fra Nordisk Ministerråds side frem til FNs klimatoppmøte i København i desember 2009. Spesielt ønsker Rådet at Ministerrådet gjør det mulig med en bred, folkelig deltakelse i arbeidet for å nå klimamålene, herunder informasjon og skoleringsopplegg for alle aldersgrupper.

Nordisk Råd understreker sammen med statsministrene betydningen av globaliseringen. Vekt legges på forskning for å få frem nordisk spisskompetanse på noen utvalgte områder. I april 2008 tok de nordiske statsministrene initiativet til et nordisk globaliseringsforum med representanter for næringsliv, forskning, utdannelse, innovasjon og frivillige organisasjoner. Formålet var å se på hvorledes de nordiske landene kan styrke sin internasjonale konkurransekraft og samtidig beholde den nordiske velferdsmodellen. Nordisk Råd støtter dette initiativet, men ønsker en sterkere parlamentarisk deltakelse og forankring i fremtiden.

Arbeidet med å fjerne hindringer mellom de nordiske landene har vært prioritert i 2007 og i 2008. Etter engasjement fra Nordisk Råds side har Ministerrådet tatt initiativet til et "Grensehinderforum" som skal identifisere hindringer for innbyggerne og næringsliv, særlig når det gjelder arbeid og bosted i forskjellige land. Delegasjonen har fulgt opp dette arbeidet med møter med justisministeren og arbeids- og integreringsministeren for å få fortgang i arbeidet med å fjerne unødige byråkratiske hindringer for et tettere, praktisk samarbeid mellom de nordiske landene. Delegasjonen forventer at Regjeringen fremmer konkrete forslag om å fjerne grensehindringer og at dokumenter som utarbeides av Regjeringen, inneholder en gjennomgang av nordisk lovgivning for å forhindre at nye grensehindringer oppstår.

Nordisk Råd har utviklet et tett og godt parlamentarisk samarbeid med Russland, både med landets parlament og med regionale parlamenter i Nordvest- Russland. Dette fremmer samarbeidet i Barentsregionen, i Arktis og i Østersjøområdet. Russland skal i 2009 være vertskap for den fjerde Barents-parlamentarikerkonferansen.

Nordisk Råd har i 2007 og 2008 innledet en dialog med parlamentet i Hviterussland og med politiske partier som ikke er representert i parlamentet, gjennom avholdelse av seminarer om "Politikernes rolle i samfunn under forandring" med vekt på miljø-, klima- og energispørsmål.

Budsjett for Nordisk Råd

Nordisk Råds budsjett, som brukes for å finansiere den parlamentariske virksomheten, er på om lag 30 millioner danske kroner. I budsjettet inngår også overføringer til partistøtte, Ungdommens Nordiske Råd og journaliststipendier. De nordiske landene bidrar til finansieringen av samarbeidet etter en fordelingsnøkkel som gjør bidragene proporsjonalt med hvert lands bruttonasjonalinntekt. Norges andel for 2008 er 26,6 prosent og overføres fra Stortingets budsjett.

Parlamentarisk østersjøsamarbeid

Den 17. parlamentariske østersjøkonferansen ble avholdt i Visby på Gotland 1.–2. september 2008 under svensk formannskap. Temaer for konferansen var energieffektivisering og klimaendringer. I tillegg ble samarbeid i Østersjøen diskutert.

Fra Stortinget deltok Berit Brørby (A), Tore Hagebakken (A), Jan-Henrik Fredriksen (FrP) og Inge Ryan (SV), for Nordisk Råd Rolf Reikvam (leder for Venstresosialistene, den grønne gruppen i Nordisk Råd).

Under Den 16. parlamentariske østersjøkonferansen i Berlin i 2007 ble det opprettet to arbeidsgrupper; en om klima og energi og en om arbeidsmigrasjon. Begge arbeidsgruppene skal levere sine sluttrapporter til Den parlamentariske østersjøkonferansen i 2009. Ivar Kristiansen (H) er Stortingets medlem i arbeidsgruppen om klima og energi, og Per Rune Henriksen (A) er Stortingets medlem i arbeidsgruppen om arbeidsmarked og sosial velferd.

Arktisk parlamentarisk samarbeid

Det arktiske parlamentarikersamarbeidet består av parlamentarikere fra de åtte arktiske landene (USA, Canada, Russland, og de fem nordiske) og Europaparlamentet. Stortingets faste medlem i samarbeidet er Hill-Marta Solberg (A) med Ivar Kristiansen (H) som vararepresentant. Hill-Marta Solberg har vært leder av Den faste parlamentarikerkomiteen som driver samarbeidet mellom konferansene som finner sted hvert annet år.

Den faste parlamentarikerkomiteen har hatt møter i Ottawa 19. oktober 2007, i Rovaniemi 28. februar 2008, i Vladivostok 29. mai 2008 og i Fairbanks 11. august og 14. august 2008.

Den 8. arktiske parlamentarikerkonferansen ble arrangert i Fairbanks 12.–14. august 2008. Fra Stortinget deltok Hill-Marta Solberg (A), Sonja Mandt-Bartholsen (A), Inge Lønning (H), Thore A. Nistad (FrP), Ingebrigt S. Sørfonn (KrF) og Inge Ryan (SV). På komitémøtet ble Hill-Marta Solberg gjenvalgt som leder av komiteen. Rådgiver i Stortingets internasjonale avdeling Bjørn Willy Robstad ble utpekt som komiteens generalsekretær.

Vestnorden

Kontakten mellom Stortinget og Vestnordisk Råd har siden 2002 blitt styrket. Stortingets presidentskap besluttet høsten 2002 å etablere et tettere samarbeid med Vestnordisk Råd, og stortingsrepresentanter har siden deltatt på konferanser i regi av Vestnordisk Råd som observatører og som gjest ved årsmøtene til Vestnordisk Råd.

Stortingsrepresentant Ingrid Heggø (A) fra justiskomiteen deltok på Vestnordisk Råds konferanse i juni 2008 i Tórshavn på Færøyene med temaet "Endret situasjon – redningssamarbeid i Nordatlanteren". På Vestnordisk Råds årsmøte på Island 25.–28. august 2008 deltok Odelstingets visepresident Olav Gunnar Ballo.

Forankring av det nordiske samarbeidet i Stortinget

Det er bred politisk enighet om at arbeidet i Nordisk Råd skal forankres best mulig i parlamentene og i fagkomiteene. Parlamentspresidentene og Nordisk Råds presidium har etablert en praksis, som riktignok ikke vil videreføres i år, med årlige møter med utveksling av synspunkter om Nordisk Råds prioriteringer og arbeidsoppgaver med utgangspunkt i Rådets program for kommende år.

Stortingets delegasjon til Nordisk Råd har fordelt og oversendt vedtakene fra sesjonen i 2007 til relevante fagkomiteer i Stortinget. Likeledes har delegasjonen gått gjennom det svenske formannskapsprogrammet i Nordisk Ministerråd og delt opp hovedprioriteringer og initiativer som omtales i programmet, slik at de passer til komitéstrukturen i Stortinget. I brev 14. januar 2008 ber stortingspresidenten komiteene om å gjennomgå de av Nordisk Råds vedtak og de deler av formannskapsprogrammet som er relevante for komiteen, og om å ta dette i betraktning i komiteens løpende arbeid, og rapportere tilbake til Stortingets delegasjon til Nordisk Råd om hvordan komiteen har fulgt opp denne henvendelsen.

Delegasjonens sammensetning

Stortinget valgte 18. oktober 2007 følgende delegasjon til Nordisk Råd (velges årlig):

Stortingsrepresentant Hill-Marta Solberg

Odelstingets president Berit Brørby

Stortingsrepresentant Asmund Kristoffersen

Stortingsrepresentant Britt Hildeng

Stortingsrepresentant Sigrun Eng

Stortingsrepresentant Reidar Sandal

Stortingsrepresentant Bendiks H. Arnesen

Stortingsrepresentant Thore A. Nistad

Stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen

Stortingsrepresentant Hans Frode Kielland Asmyhr

Stortingsrepresentant Karin S. Woldseth

Stortingsrepresentant Ib Thomsen

Lagtingets president Inge Lønning

Stortingsrepresentant Kari Lise Holmberg

Stortingsrepresentant Ivar Kristiansen

Stortingsrepresentant Rolf Reikvam

Stortingsrepresentant Inge Ryan

Stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten

Stortingsrepresentant Dagfinn Sundsbø

Stortingsrepresentant Anne Margrethe Larsen

Delegasjonen valgte 6. desember 2007 Odelstingets president Berit Brørby og Lagtingets president Inge Lønning til hhv. delegasjonens leder og nestleder med virkning fra 1. januar 2008.

Til medlemmer i Arbeidsutvalget ble i tillegg valgt:

Stortingsrepresentant Asmund Kristoffersen

Stortingsrepresentant Thore A. Nistad

Stortingsrepresentant Rolf Reikvam

Stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten

Stortingsrepresentant Dagfinn Sundsbø

Stortingsrepresentant Anne Margrethe Larsen

Valg foretatt på Nordisk Råds 59. sesjon

Presidiet (13 medlemmer):

Berit Brørby (A)

Inge Lønning (H)

Dagfinn Høybråten (KrF)

Rolf Reikvam (SV)

Kultur- og utdanningsutvalget (15 medlemmer):

Britt Hildeng (A)

Dagfinn Sundsbø (Sp)

Medborger- og forbrukerutvalget (15 medlemmer):

Bendiks H. Arnesen (A)

Kari Lise Holmberg (H)

Karin S. Woldseth (FrP)

Anne Margrethe Larsen (V)

Miljø- og naturressursutvalget (15 medlemmer):

Asmund Kristoffersen (A), leder

Hans Frode Kielland Asmyhr (FrP)

Ivar Kristiansen (H)

Velferdsutvalget (15 medlemmer):

Hill-Marta Solberg (A)

Reidar Sandal (A)

Ib Thomsen (FrP)

Jan-Henrik Fredriksen (FrP)

Næringsutvalget (14 medlemmer):

Sigrun Eng (A)

Thore A. Nistad (FrP)

Inge Ryan (SV)

Kontrollkomiteen (7 medlemmer):

Sigrun Eng (A)

Valgkomiteen (7 medlemmer):

Berit Brørby (A), leder

Stortingsrepresentant Kari Lise Holmberg ble innvalgt i Nordisk Investeringsbanks kontrollkomité for perioden 1. juni 2008–31. mai 2010.