Brev fra Finansdepartementet v/statsråden til finanskomiteen, datert 20. juni 2008

Dokument 8:102 fra representantene Hansen, Røbekk Nørve, Sanner, Flåtten, Gundersen

Jeg viser til brev av 5. juni 2008 hvor det bes om min uttalelse til forslagene i dokument nr. 8:102 (2007-2008) om å styrke Skattefunn-ordningen.

I Soria Moria-erklæringen har Regjeringen forpliktet seg til å videreføre og evaluere Skattefunn. SSBs evalueringsarbeid ble sluttført i januar. SSBs evaluering viser at Skattefunn i hovedsak virker etter hensikten. Den utløser mer FoU i næringslivet. Likevel har økningen i næringslivets samlede FoU-utgifter vært beskjeden fra 2002, og næringslivets FoU-utgifter som andel av BNP har faktisk falt. Skattefunn ser heller ikke ut til å bidra til innovasjoner i form av patentering eller nye produkter for markedet. SSB mener at hovedtrekkene i Skattefunn bør videreføres, men foreslår likevel enkelte endringer, herunder at ordningen legges om til en tilskuddsordning.

Vi arbeider med oppfølgingen av SSBs evaluering, og jeg tar sikte på å komme tilbake til Stortinget med denne saken i forbindelse med budsjettet for 2009. Her vil det også drøftes om Skattefunn ev. bør styrkes.