Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Hanne M. Blåfjelldal og Solveig Horne, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, viser til proposisjonen og forslaget om at Stortinget samtykker til godkjenning av EØS-komiteens beslutning om innlemming i EØS-avtalen av direktivet om utøvelsen av visse aksjonærrettigheter i selskaper som er notert på regulert markedsplass.

Komiteen har merket seg at direktivet inneholder regler som er ment å modernisere selskapsretten.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti, viser til at aksjeeiere i Norge allerede i stor grad har slike rettigheter som følger av direktivet, men at det gir en noe mer detaljert regulering av rettighetene. Det at aksjeeiere etter direktivet kan delta på generalforsamlingen ved bruk av elektroniske media, innebærer imidlertid en viktig endring. Denne endringen styrker aksjeeiernes mulighet til å delta og øve innflytelse på generalforsamlingen.

Flertallet viser til at det er reist spørsmål knyttet til om kravene som følger direktivet også skal gjelde allmennaksjeselskaper som ikke er børsnotert. Dette er drøftet i høringsbrevet fra Justisdepartementet 4. juli 2008 om gjennomføring av direktiv 2007/36/EF i allmennaksjeloven. Dette spørsmålet vil således bli behandlet i forbindelse med den dertil hørende odelstingsproposisjon.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre mener videre det burde ha fremkommet klarere av teksten i proposisjonen at de lovendringer som er nødvendige som en følge av direktivet, bare vil ha betydning for allmennaksjeselskaper notert på regulert markedsplass. Man ville således ha kunnet unngå misforståelser om at alle allmennaksjeselskaper berøres av forslagene i direktivet.

Disse medlemmer mener også at en lovendring i allmennaksjeloven (asal) § 5-16 må gi en tydelig henvisning til "allmennaksjeselskaper notert på regulert markedsplass", slik at dette ikke kan misforstås.