Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 2. september 2008

Vedrørende representantforslag nr. 8: 135 (2007–2008)

Jeg viser til Representantforslag fra stortingsrepresentantene Torbjørn Andersen, Jan-Henrik Fredriksen, Tord Lien og Ketil Solvik-Olsen om etablering av klekkeri- og smoltanlegg for laks i Tana.

Tana er et unikt og stort elvesystem med mange ulike laksebestander både på norsk og finsk side. Bestandene er så langt ikke negativt påvirket av annen menneskelig aktivitet enn fiske. Tanalaksen har imidlertid vært hardt beskattet både i sjøen og i vassdraget, og så vel garn-redskaper som et stadig økende sportsfiske bidrar til beskatningstrykket.

Vassdraget har et stort potensial for produksjon av laksunger, og dette potensialet synes å være uutnyttet i flere områder. Det er fastslått at tilbakevandringen av laksunger fra Tana er svært stor, mens utsetting av smolt fra klekkerier erfaringsmessig gir liten tilbakevandring.

Ved en eventuell produksjon av settefisk i Tana må produksjonen ha et stort omfang og omfatte alle de ulike bestandene for å opprettholde bestandsstrukturen hos laksen i vassdraget. Dette kan vanskelig gjennomføres uten svært omfattende faglig oppfølging, og risikoen for negative effekter vil være stor. Foruten inngrep langs vassdraget vil settefiskproduksjon gi vesentlig økt risiko for spredning av smittsomme sykdommer, noe som både vil stride mot det beskyttelsesregimet for nasjonale laksevassdrag som er fastsatt av Stortinget og Norges bilaterale avtale med Finland om fisket i Tana.

Det ble i år fastsatt nye og historisk strenge reguleringer i laksefisket. Dette vil på sikt bidra til å øke produksjonen av laksunger i vassdraget og derved bygge opp laksebestandene. For å øke vernet av lakseressursene i vassdraget har norske myndigheter nå også tatt kontakt med Finland med sikte på forhandlinger om regelverket for fiske. Inntil slike regler er på plass bør fisket reduseres på frivillig basis.

Jeg kan på denne bakgrunn ikke anbefale bygging av klekkeri(er) eller smoltanlegg i Tana, men vil arbeide videre med sikte på et harmonisert regelverk for fisket som kan bidra til å øke beskyttelsen av lakseressursene i Tanavassdraget.