Bakgrunn

Norsk kulturråd har 13 medlemmer med personlige varamedlemmer. Fire av rådets medlemmer med personlige varamedlemmer oppnevnes av Stortinget. De øvrige oppnevnes av Regjeringen. Funksjonstiden er 4 år.

Stortinget valgte 16. november 2004, jf. Innst. S. nr. 23 (2004–2005) følgende for perioden 1. januar 2005–31. desember 2008:

Medlemmer:

  • 1. Aina Holst, Trondheim.

  • 2. Hallgrim Berg, Ål.

  • 3. Knut Haavik, Oslo.

  • 4. Theo Koritzinsky, Oslo.

Varamedlemmer:

For Holst: Leif Værum Larsen, Stavanger.

For Berg: Kjellaug Nakkim, Moss.

For Haavik: Kristin Aase, Oslo.

For Koritzinsky: Lars Lauvhjell, Risør.

Valgkomiteen har mottatt brev fra Stortingets presidentskap vedlagt henvendelse til Stortinget datert 31. oktober 2008 fra statsråd Trond Giske i Kultur- og kirkedepartementet. Statsråden viser til at det foreligger en rapport fra et utvalg som blant annet foreslår endringer i reglene for oppnevning av Norsk kulturråd. Det varsles at sak om dette vil bli fremmet for Stortinget våren 2009. På denne bakgrunn anmoder statsråden Stortinget om å prolongere funksjonstiden for de valgte medlemmene av Kulturrådet med 6 måneder.

Valgkomiteen kan ikke se at det foreligger noen grunner til at Stortinget ikke skal kunne imøtekomme anmodningen fra statsråd Giske. Det forutsettes at funksjonstiden for øvrige medlemmer av rådet forlenges tilsvarende ved kgl.res og at departementet foretar de nødvendige formelle avklaringer i den forbindelse.