2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Anne Marit Bjørnflaten, Thomas Breen, Ingrid Heggø og Hilde Magnusson Lydvo, fra Fremskrittspartiet, Jan Arild Ellingsen, Solveig Horne og Morten Ørsal Johansen, fra Høyre, Elisabeth Aspaker og André Oktay Dahl, og fra Sosialistisk Venstreparti, Akhtar Chaudhry, viser til at billighetserstatningsordningen er Stortingets egen ordning. Ordningen er basert på sedvane og dermed ikke regulert i formelle regler. Ordningen er tenkt for at enkeltpersoner som har kommet særskilt uheldig ut, skal kunne søke om en skjønnsmessig kompensasjon.

Komiteen er fornøyd med at man nå har opprettet tre billighetserstatningsutvalg for å håndtere den store økningen som har vært i antall saker. Dette sammen med de effektiviseringstiltak som har blitt gjort, gjør at det nå er grunn til å forvente at utvalgene skal klare å behandle flere saker enn det som kommer inn og også bygge ned de 800 sakene som ligger klar til behandling.

Komiteen er enig med Regjeringen og Presidentskapet sitt syn på at man nå trenger en prinsipiell gjennomgang av ordningen. Det er grunn til å se nærmere på om det er andre grupper enn de som i dag har fått en utvida og tilpasset ordning, også burde hatt det samme. Det er også grunn til å se på om denne ordningen passer sammen med de andre velferdsordningene.

Komiteen er også enig i Regjeringens syn på at årlig rapportering til Stortinget bør komme fra utvalgene selv, siden dette er Stortingets ordning. Det synes fornuftig at Statens sivilrettsforvaltning for framtiden utarbeider et utkast til årsrapport for billighetserstatningsutvalgene.

Komiteen støtter Billighetserstatningsutvalg 1 sine vurderinger om at det i den omtalte enkeltsaken gis en erstatning på kr 300 000.

Komiteen har for øvrig ingen merknader og tilrår Stortinget å støtte det framlagte forslaget.