Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Alf E. Jakobsen, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, lederen Reidar Sandal, Unn Therese O. Sørensen og Marianne Aasen, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Linda C. Hofstad Helleland og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, viser til uttalelse fra finansministeren i brev av 25. mars 2009 til finanskomiteen. Brevet følger som vedlegg til innstillingen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil påpeke behovet for kontrollmekanismer som sikrer at stiftelsenes kapital faktisk blir benyttet til de formål som stiftelsene er ment å tilgodese. Samtidig er det viktig å sikre at hensynet til nødvendig samfunnsmessig kontroll blir ivaretatt uten uforholdsmessige byrder for stiftelsene. Flertallet viser til departementets vurdering av dette forholdet, og støtter dette.

Flertallet viser også til at justiskomiteen vurderte spørsmålet om regnskaps- og revisjonsplikt for stiftelser i forbindelse med behandlingen av stiftelsesloven i Innst. O. nr. 74 (2000–2001), og da uttalte enstemmig:

"Komiteen mener det er viktig at alle stiftelser underlegges regnskaps- og revisjonsplikt for å muliggjøre en reell kontroll og tilsyn med stiftelsene. Komiteen viser til at dersom stiftelsen har en enkel økonomi, vil også regnskaps- og revisjonsarbeidet bli enkelt, og det kan ikke sees på som urimelig å sette krav om dette."

Flertallet mener at regnskapsplikt for stiftelser er en viktig kontrollmekanisme for å ivareta at kapitalen blir benyttet til de formål den er ment å tilgodese, og er enig iat forslaget om fjerning av regnskapsplikt for små stiftelser ikke følges opp på dette tidspunktet.

Flertallet har imidlertid merket seg at finansministeren vil ta opp forholdet til revisjonsplikten i lovproposisjonen som er varslet lagt fram høsten 2009 som en oppfølging av NOU 2008:12 Revisjonsplikten for små foretak.

Flertallet er enig i at dersom innsendingsplikten etter § 8-2 i regnskapsloven skal videreføres for alle stiftelser, vil ileggelse av forsinkelsesgebyr være et egnet virkemiddel for å sikre at innsendingsplikten blir fulgt opp i praksis. Flertallet har imidlertid merket seg at praktiske, hensiktsmessige og tekniske sider ved en differensiering av gebyrene etter størrelse vil bli vurdert i departementets oppfølging av Revisjonspliktutvalgets innstilling.

Komiteens medlemmer fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre mener at det bør foretas en nærmere vurdering av om innsendingsplikten bør opprettholdes for alle stiftelser, eller om det for de minste stiftelsenes vedkommende er tilstrekkelig at de skal være forpliktet til å fremlegge regnskap overfor Stiftelsestilsynet.

Disse medlemmer fremmer derfor følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen i oppfølgingen av Revisjonspliktutvalgets innstilling vurdere hensiktsmessigheten av å forenkle regelverket for små stiftelser, herunder revisjonsplikt, innsendingsplikt og differensierte forsinkelsesgebyrer."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Dokument nr. 8:47 (2008–2009) for nærmere redegjørelse og begrunnelse for disse medlemmers forslag. Forslaget er bl.a. fremmet med bakgrunn i at gjeldende bestemmelser slår særdeles urimelig ut for små stiftelser, og man har sett en rekke eksempler på at bestemmelsene rammer på en slik måte at dette neppe kan ha vært hensikten da Stortinget behandlet og fattet vedtak i Innst. O. nr. 74 (2000–2001). Derfor er det etter disse medlemmers mening hensiktsmessig at Stortinget fatter vedtak om å unnta små stiftelser for regnskaps- og revisjonsplikt, samt frafalle krav om forsinkelsesgebyr for små stiftelser. Disse medlemmer har i forslaget ikke utdypet hvor grensen skal gå for små stiftelser. Dette mener disse medlemmer at Stortinget skal ta stilling til når man blir forelagt en egen sak om dette.

Disse medlemmer fremmer følgende forslag:

"I

Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om å unnta små stiftelser for regnskaps- og revisjonsplikt.

II

Stortinget ber Regjeringen sørge for at Brønnøysundregistrene frafaller krav om forsinkelsesgebyr for små stiftelser."

For øvrig vil disse medlemmer sekundært støtte det fremlagte forslag fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.