8. Replikker

FO § 37 første ledd fastsetter at presidenten skal åpne adgang til replikkordskifte dersom tinget ikke vedtar noe annet. Replikkordskiftet som helhet kan omfatte inntil fem replikker, men etter forslag av presidenten kan replikkordskiftet begrenses til tre replikker. Når debatten gjelder en komitéinnstilling, er praksis at komiteen foreslår et debattopplegg som også omfatter replikkadgang.

Venstres gruppe ber om større fleksibilitet i Stortinget med hensyn til antall replikker, basert på en vurdering av antall partier og maktfordelingen i Stortinget.

Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkepartis grupper støtter Venstres ønske om større fleksibilitet.

Presidentskapet finner at ønsket om større fleksibilitet med hensyn til antallet replikker, bør imøtekommes. I denne sammenheng trekker Presidentskapet en parallell til reglene om muntlig spørretime i FO § 53, hvoretter det er opp til presidenten å bestemme hvor mange oppfølgingsspørsmål som skal tillates etter et hovedspørsmål. Presidentskapet foreslår at reglene i FO § 37 om at et replikkordskifte er begrenset til fem replikker, hvis det ikke er vedtatt å begrense det til tre replikker, blir opphevet, og foreslår at det i stedet blir overlatt til presidenten å ordne replikkordskiftet, hvis tinget ikke vedtar noe annet. Også regelen om at en taler i et replikkordskifte ikke kan få ordet mer enn to ganger, bortsett fra den som forårsaker replikker, foreslås opphevet. For øvrig foreslås reglene om replikkordskifte opprettholdt. Tinget kan fortsatt vedta at det ikke skal være adgang til replikker i en debatt eller at replikker bare skal tillates etter visse talere. Taletiden skal fortsatt være ett minutt.

Under henvisning til dette foreslår Presidentskapet at § 37 første ledd skal lyde slik:

"Presidenten skal åpne adgang til replikkordskifte og ordne dette, dersom tinget ikke vedtar noe annet. Replikken skal ha tilknytning til vedkommende innlegg. Taletiden er ett minutt. Den hvis innlegg forårsaker replikker, kan svare på hvert enkelt av innleggene etter tur."