Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om samtykke til inngåelse av en avtale mellom Norge og Tyskland om omgjøring av Den tyske skolen i Oslo – Max Tau til en tysk-norsk bikulturell skole

Til Stortinget

Sammendrag

Deutsche Schule i Oslo – Max Tau (Den tyske skolen i Oslo) mottar statstilskudd fra Norge og er godkjent som privat grunnskole uten lovhjemlet rett til statstilskudd, jf. opplæringsloven § 2-12. Bilateral avtale mellom Norge og Tyskland er fra 2002. Denne avtalen gjelder tilskudd og praktikantplasser. Tyske myndigheter og Kunnskapsdepartementet (etter fullmakt fra Regjeringen) har nå framforhandlet en ny avtale. Etter denne skal skolens tilbud også omfatte videregående opplæring og ny finansieringsordning.

Avtaleteksten, som følger trykt i proposisjonen, er anbefalt av Kunnskapsdepartementet med tilslutning fra Utenriksdepartementet. Det er ikke behov for noen lov- eller forskriftsendring. Avtalen innebærer imidlertid årlige økonomiske forpliktelser. Stortingets samtykke til å inngå avtalen er derfor nødvendig etter Grunnloven § 26.

Etter avtalen vil Norge og Tyskland opprette en tverrkulturell grunnskole og videregående skole. Opplæring vil bli gitt på tysk og norsk på grunnlag av tyske og norske læreplaner. Elevene vil få både tysk og norsk vitnemål. Departementet ser et slikt tysk-norsk tilbud som et viktig bidrag til økt samarbeid mellom de to landene innenfor kultur, språk, utdanning og næringsliv.

Proposisjonen inneholder på denne bakgrunn et utkast til vedtak om at Stortinget samtykker i at det inngås avtale mellom Norge og Tyskland om å omgjøre Den tyske skolen i Oslo – Max Tau til en tysk-norsk bikulturell skole.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Tor Bremer, Svein Gjelseth, Anna Ljunggren, Hadia Tajik, Truls Wickholm og lederen Marianne Aasen, fra Fremskrittspartiet, Mette Hanekamhaug, Tord Lien og Bente Thorsen, fra Høyre, Elisabeth Aspaker, Svein Harberg og Henning Warloe, fra Sosialistisk Venstreparti, Aksel Hagen, fra Senterpartiet, Anne Tingelstad Wøien, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, og fra Venstre, Trine Skei Grande, slutter seg til proposisjonen.

Foreliggende utkast til innstilling har vært forelagt utenriks- og forsvarskomiteen, som ikke hadde merknader til saken.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i inngåelse av en avtale mellom Norge og Tyskland om omgjøring av Den tyske skolen i Oslo – Max Tau til en tysk-norsk bikulturell skole.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 17. november 2009

Marianne Aasen

Anna Ljunggren

leder

ordfører