Innstilling fra fullmaktskomiteen om Riksvalgstyrets avgjørelse av klage ved stortingsvalget 2009

Dette dokument

  • Innst. 51 S (2009–2010)
  • Dato: 25.11.2009
  • Utgiver: fullmaktskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

1. Innledning

Den 7. oktober 2009 vedtok Stortinget å bifalle fullmaktskomiteens tilrådning i Innst. 1 S (2009–2010) om å godkjenne alle valgte representanters fullmakter.

Ved brev av 27. oktober 2009 har Stortinget fått oversendt Riksvalgstyrets avgjørelse av en klage på avviklingen av stortingsvalget fra Magnar Nilsen. Klagen ble mottatt av valgstyret i Ski kommune 15. september 2009, men pga. misforståelser om behandlingsmåten ble den ikke sendt videre til Riksvalgstyret ved Kommunal- og regionaldepartementet før 7. oktober 2009.

Riksvalgstyret behandler klager over gjennomføringen av valget, som gjelder andre forhold enn stemmerett og retten til å avgi stemme, se valgloven § 13-1. Riksvalgstyret skal oversende sine vedtak i klagesaker til Stortinget. Stortinget kan overprøve riksvalgstyrets avgjørelser i klagesaker som en del av sin prøving av valgets gyldighet i henhold til Grunnloven § 64.

Klage må fremmes innen sju dager etter valgdagen. Klage skal være skriftlig og skal fremsettes for valgstyret, fylkesvalgstyret, fylkesmannen, departementet eller Stortingets administrasjon.

2. Klage fra Magnar Nilsen

Klagen gjelder forhold rundt stemmegivningen i valglokalet i Finstad valgkrets i Ski kommune.

I klagen anføres bl.a.:

"Ved oppmøte i valglokalet i Finstad valgkrets, søndag den 13. september, ble jeg nektet å avgi stemme ved stortingsvalget. Begrunnelsen var at jeg hadde avgitt stemme tidligere, det var avkrysset for mitt navn i manntallet.

Jeg har ikke avgitt forhåndsstemme ved stortingsvalget. Derimot har jeg forhåndsstemt ved sametingsvalget, noe jeg var nødt til å gjøre hvis jeg ville stemme.

(…)

Jeg har ingen kontroll over at min stemmeseddel kommer til valgstyret for vurdering og om denne blir godtatt. Jeg risikerer at min stemme blir forkastet, på grunn av en feil fra funksjonærens side.

Dette synes jeg er så alvorlig at jeg må be om en bekreftelse fra valgstyret om at min stemme er godkjent. Hvis valgstyret ikke finner å kunne gi en slik bekreftelse, ser jeg meg nødt til å forfølge saken videre."

Kommunens behandling av klagen

Ski kommune uttaler bl.a.:

"Klagen gjelder en velger som var forhåndsavkrysset da denne ville stemme til stortingsvalget på valgdagen. Velger mener selv at han kun hadde stemt til sametingsvalget. Velger leverte sin stemme og denne er protokollert som forkastet og videresendt til fylkesvalgstyret sammen med øvrig valgmateriell.

Vi kan selvsagt ikke utelukke at en feil er begått av oss, men vi har sjekket mot protokollnumre blant mottatte forhåndstemmer.

Når det gjelder denne velgeren har vi ikke registret mottatt stemme til sametingsvalget. Han er derimot registrert å ha stemt til stortingsvalget. Før siste dag for forhåndstemmegivning, var alle stemmegivninger kontrollert mot protokollnumre for å sikre at vi ikke hadde stemmer til andre kommuner/andre valg i våre urner.

Ved opptelling hadde vi heller ikke mottatt en sametingsstemme blant stortingsstemmene.

Det er derfor vanskelig for oss å si hva som kan ha skjedd. Samtidig som vi ikke kan utelukke egen feil, kan det heller ikke utelukkes at velger selv har forvekslet valgene."

Departementets merknader

"Valgloven § 10-2 (1) fastsetter hvilke vilkår som må være oppfylt for at en stemmegivning avgitt på valgtinget kan godkjennes. Ett av vilkårene er at velgeren ikke allerede har avgitt godkjent stemmegivning. En stemmegivning er godkjent når vedkommende velger er krysset av i manntallet.

Dersom det er krysset i manntallet for velgerens navn, kan ikke velgeren legge stemmegivningen i valgurnen. Den må legges i særskilt omslag og leveres til valgstyret for vurdering. Konsekvensen av vurderingen vil være at stemmegivningen må forkastes. Valgstyret vil ikke ha anledning til å godkjenne stemmegivningen i et slikt tilfelle, med mindre det er på det rene at det er begått en feil som kan rettes opp. Dette er ikke tilfellet i denne saken, da kommunen ikke kan se å ha mottatt stemmegivning til sametingsvalget fra denne velgeren.

På grunnlag av det som er opplyst finner departementet at det var korrekt av valgstyret å forkaste denne stemmegivningen. Vi anbefaler derfor at klagen ikke tas til følge.

For øvrig påpeker departementet at det ikke er akseptabelt at klagen har blitt liggende i kommunen. Den sene behandlingen av klagen dette medfører er derfor sterkt beklagelig."

Vedtak i Riksvalgstyret

"Klage fra Magnar Nilsen over gjennomføringen av valget i Finstad valgkrets i Ski kommune tas ikke til følge."

3. Komiteens merknader

Komiteen har ingen merknader til Riksvalgstyrets avgjørelse, og anbefaler at avgjørelsen vedlegges protokollen.

Komiteen er for øvrig enig med Kommunal- og regionaldepartementet i at det er svært beklagelig at klagen har blitt liggende i kommunen slik at den ikke kunne behandles i forbindelse med godkjenningen av fullmaktene i Stortinget som forutsatt i valgloven. Komiteen ber departementet innskjerpe klagereglene overfor kommunene på egnet måte.

4. Komiteens tilråding

Komiteen viser til det som er uttalt foran, og rår Stortinget til å gjøre slikt:

vedtak:

Riksvalgstyrets avgjørelse av klage på avviklingen av stortingsvalget 2009 fra Magnar Nilsen vedlegges protokollen.

Oslo, i fullmaktskomiteen, den 25. november 2009

Bendiks H. Arnesen

leder og ordfører