Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Polen med tilhørende protokoll, undertegnet i Warszawa 9. september 2009

Dette dokument

Til Stortinget

1. Sammendrag

1.1 Innledning

Den 9. september 2009 ble det i Warszawa undertegnet en avtale til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt med tilhørende protokoll. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon 27. juni 2008. Ambassadør Enok Nygaard undertegnet avtalen og protokollen på vegne av Norge, og statssekretær i det polske finansdepartementet Maciej H. Gabrowski undertegnet på vegne av Polen.

Avtalen trer i kraft den dagen begge stater har gitt hverandre beskjed om at de nødvendige konstitusjonelle prosedyrer er gjennomført for at avtalen kan tre i kraft.

For Norges del får avtalen virkning for skatter av inntekt vedrørende det første kalenderåret som følger etter det året avtalen trer i kraft. I Polen vil avtalen få virkning for skatter tilbakeholdt ved kilden for inntekter som oppebæres på eller etter 1. januar i det kalenderår som følger etter det året avtalen trer i kraft, og for skatt på andre inntekter og gevinster som utskrives for ethvert skatteår som begynner på eller etter 1. januar i det kalenderår som følger etter det året avtalen trer i kraft.

Protokollen trer i kraft og får virkning fra samme tidspunkt.

1.2 Generelle bemerkninger

Gjeldende skatteavtale mellom Norge og Polen er fra 1977, og det har i lengre tid vært et ønske om å reforhandle avtalen. Etter anmodning fra norske myndigheter ble det i første halvår 2007 gjennomført forhandlinger om en ny avtale om unngåelse av dobbeltbeskatning mellom Polen og Norge. Ved avslutningen av andre forhandlingsrunde som foregikk i Oslo, ble utkastet til avtale parafert den 5. juli 2007. Den norske delegasjonen ble ledet av ekspedisjonssjef Odd Hengsle, Finansdepartementet.

Avtalen inneholder en hoveddel og en tilhørende protokoll, som skal utgjøre en integrert del av avtalen. Avtalen gjelder bare skatt på inntekt, men følger utover dette i store trekk det mønsterutkastet som er utarbeidet av OECD og som er lagt til grunn i Norges skatteavtaler i de senere årene. Avtalen inneholder imidlertid enkelte avvik fra dette mønsteret og utvider på visse områder kildestatens beskatningsadgang, herunder en bestemmelse om beskatning av tjenester.

Avtalen og protokollen er inngått på norsk, polsk og engelsk. Alle tekstene er gyldige, men ved tolkningstvil skal den engelske teksten gå foran. Som vedlegg til proposisjonen følger de engelske tekstene og de norske oversettelsene.

Det vises til proposisjonen for bemerkninger til de enkelte materielle bestemmelsene.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Thomas Breen, Gunvor Eldegard, Irene Johansen, Gerd Janne Kristoffersen, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Ulf Leirstein, Jørund Rytman, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Lars Egeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Borghild Tenden, slutter seg til Regjeringens forslag om å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Polen med tilhørende protokoll, undertegnet i Warszawa 9. september 2009.

3. Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Polen med tilhørende protokoll, undertegnet i Warszawa 9. september 2009.

Oslo, i finanskomiteen, den 15. desember 2009

Torgeir Micaelsen

Thomas Breen

leder

ordfører