Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

«I

Stortinget ber regjeringen styrke bruken av kompetanse og praktiske tiltak som bygger relasjoner innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling, og stimulere til mer individuell oppfølging innen rusomsorgen.

II

Stortinget ber regjeringen legge til rette for at helsetjeneste innen rusfeltet blir tellende for leger til å skaffe seg spesialistkompetanse.

III

Stortinget ber regjeringen innføre en modell som sikrer at ruspasienter får time til poliklinisk eller annen behandling innen 24 timer etter avrusning.

IV

Stortinget ber regjeringen legge til rette for et forsøksprosjekt hvor fastleger med spesiell kompetanse og interesse for ruspasienter kan gis anledning til å dele ut gratis egnet medikamentell behandling (tilsvarende Subutex, Subuxone eller lignende). Prosjektet skal overvåkes av Helsetilsynet og evalueres etter to år.»

Forslagsstillernes utgangspunkt i ruspolitikken er at det er rusmiddelavhengigheten og ikke de rusmiddelavhengige som skal bekjempes, og at rusmiddelavhengighet må møtes med både medisinske og sosialfaglige virkemidler. De mener at en god rusomsorg ikke bare innebærer at pasientene blir rusfrie, men at bedre helsetilstand og livskvalitet under behandling og rehabilitering også er viktig.

Forslagsstillerne er opptatt av at rusomsorgen tilbyr en trygg og stabil behandlingsbase som også fokuserer på årsakene til at den enkelte blir rusmiddelavhengig. De mener at rusmiddelavhengige som har psykiatriske plager i tillegg til sin rusmiddelavhengighet, må få en optimal psykiatrisk behandling, og at det derfor er viktig å styrke det sosialfaglige og psykologiske elementet innenfor tverrfaglig spesialisert rusbehandling. Forslagsstillerne er også opptatt av at bruken av individuell plan må styrkes i rusomsorgen.

Det vises til at det i dag står om lag 4 000 mennesker i kø for å få tverrfaglig spesialisert behandling, og at det ofte er mange måneders ventetid før ruspasienter som har vært på avrusning, får oppfølging og behandling. Dette mener forslagsstillerne er uakseptabelt, og de mener at ruspasientene må inn til poliklinisk eller annen behandling langt raskere enn det man får til i dag.

Det framholdes at mange overdoser og dødsfall kunne vært unngått hvis systemet var lagt opp slik at man fikk time til behandling med en gang avrusning var ferdig, og det vises til at man ved Beroendecentrum i Stockholms len har fått til bedre samhandling mellom nivåene, slik at pasientene har et avtalt behandlingstilbud med time innen 24 timer etter avrusning.

Forslagsstillerne mener at å godkjenne rusmedisin som egen legespesialitet vil være et svært viktig grep for å høyne status på og rekruttere bedre til fagområdet.

For om mulig å hindre overdosedødsfall ønsker forslagsstillerne igangsatt et forsøksprosjekt hvor fastleger med spesiell kompetanse og interesse for ruspasienter kan gis anledning til å forskrive egnet medikamentell behandling samtidig som de pålegges tett oppfølging av disse pasientene.