Brev fra Justis- og politidepartementet v/statsråden til justiskomiteen, datert 17. mars 2010

Vedrørende representantforslag 69 S (2009 - 2010) om bevilgning til umiddelbar start på sikkerhetsutbedringer i Telemark Fengsel, avdeling Skien

Jeg viser til brev av 03.03.2010 vedrørende representantforslag 69 S (2009 - 2010), hvor Justiskomiteen ber om departementets uttalelse i forbindelse med at den har følgende sak til behandling:

Dokument 8:69 S (2009-2010)Representantforslag fra stortingsrepresentantene Siv Jensen, Per Sandberg, Bård Hoksrud og Morten Ørsal Johansen om bevilgning til umiddelbar start på sikkerhetsutbedringer i Telemark Fengsel, avdeling Skien.

Av sikkerhetsmessige årsaker kan jeg ikke kommentere detaljer for hvordan sikkerheten ved Telemark fengsel, Skien avdeling eller andre fengsler i Norge er bygget opp og ivaretatt. Jeg kan opplyse om at det siden 2006 er benyttet om lag 8 mill. kroner til sikkerhetsmessige tiltak ved Telemark fengsel, Skien avdeling. Midlene er blant annet benyttet til å oppgradere kameraovervåkingsutstyret ved fengselet. Trygghet for samfunnet er et overordnet mål for Regjeringens kriminalpolitikk, og jeg ser alvorlig på den hendelsen som oppsto ved Skien fengsel ved at en reporter fra TV2 kunne bringe inn våpen i fengslet. Jeg har derfor bedt Kriminalomsorgens sentrale forvaltning om å bringe klarhet i hendelsesforløpet, og å se om det er behov for øyeblikkelige tiltak for å bedre sikkerheten ved Telemark fengsel, Skien avdeling.

Når det gjelder portvakt i forbindelse med perimetersikringen, så er dette et tiltak som er på plass og under etablering i flere fengsler med høy sikkerhet, men det er ikke slik at tiltaket er aktuelt for alle fengsler i kategorien høy sikkerhet.

Sikkerhet i kriminalomsorgen er summen av de virkemidlene som tar sikte på å forebygge og håndtere situasjoner der tryggheten kan være truet. Ytterligere sikkerhetsmessige tiltak ved Telemark fengsel, Skien avdeling vil bli vurdert i en helhetlig sammenheng. Jeg viser også til den pågående gjennomgangen av dagens sikkerhetsklassifisering av fengslene, jf. St.meld. nr. 37 (2007-2008) og Prop. 1 S (2009-2010) Justis- og politidepartementet. I den forbindelse vil sikkerheten ved Telemark fengsel, Skien avdeling bli vurdert.

Innlemming av fengslene i husleieordningen under Statsbygg i 2009 og økt vedlikeholdsinnsats, har bidratt til en profesjonalisering av eiendomsforvaltning og det legges til rette for et system med verdibevarende vedlikehold. En godt vedlikeholdt bygningsmasse er viktig for sikkerheten i fengslene. Jeg vil også trekke frem at en godt kvalifisert bemanning som kan håndtere ulike situasjoner som kan oppstå i fengslene er meget viktig for sikkerheten. Det er derfor regjeringen i budsjettet for 2008 økte kriminalomsorgens budsjett med 20 mill. kroner, bl.a. til å avvikle ordningen med alenevakt. I 2010 vil 12 nye fengselsbetjentstillinger ivareta tilsattes arbeidsmiljø og sikkerhet ved de minste fengslene. Kriminalomsorgen skal også avsette midler til nødvendige sikkerhetsmessige tiltak innenfor de bevilgninger som vedtas i de årlige statsbudsjett. Samtidig skal straff ikke gjennomføres under strengere forhold og under andre begrensninger enn det som er nødvendig. Jeg kan i den forbindelse vise til at antall rømninger og unnvikelse fra fengslene ligger på et meget lavt nivå.