2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til at Ombudsmannsnemndas oppgave er å bidra til å sikre de allmennmenneskelige rettigheter for sivile vernepliktige.

Komiteen mener at innberetninga for tidsrommet 1. januar 2006 til 31. desember 2009 gir en oversiktlig beskrivelse av virksomheten i perioden.

Komiteen merker seg at det fortsatt er nedgang i antall overføringer til sivil verneplikt.

Komiteen merker seg også at den største endringen når det gjelder overføringer, er økning i antallet som søker etter endt førstegangstjeneste og en prosentvis reduksjon i antallet som søker seg overført etter at de har fått innkalling til tjeneste i Forsvaret.

Komiteen registrerer at mannskaper som blir direkte overført fra Forsvaret, er eldre, fordi en andel vil være valgt ut fra de tidligere årskullene i Forsvaret, og komiteen merker seg Ombudsmannsnemndas vurdering av at dette vil påvirke kostnadene for hvert årsverk, ved at det blir flere og høyere utbetalinger av botillegg og flere som har krav på forsørgertillegg.

Komiteen merker seg at status for oppdragsgiverporteføljen er i tråd med målsettingene, og at det er god tilgang på oppdrag og uproblematisk når det gjelder utplassering.

Komiteen registrerer også at utviklingen innen VOKT (volds- og konfliktforebyggende tjeneste) ikke har vært etter målsettingen i 2009, og at det er tatt grep for å sikre at de frie årsverkene, som vil være en ressurs for mange oppdragsgivere, blir benyttet i større grad framover. Komiteen merker seg Ombudsmannsnemndas vurdering av viktigheten av at denne typen oppdrag fortsetter, både for skoler, fritidsklubber og andre oppdrag som har VOKT-arbeidere, herunder de sivile vernepliktige selv, som får en meningsfull og samfunnsnyttig tjeneste.

Komiteen har merket seg at det har vært en kraftig nedgang i antallet sivile vernepliktige de siste årene, og at siviltjenesteadministrasjonen derfor har måttet foreta en omfattende omstilling.

Komiteen er tilfreds med at de ansatte oppfatter omstillingen som positiv, og at Siviltjenesten mener at bemanningen nå er riktig i forhold til mengden av oppgaver.

Komiteen registrerer at det er et lavt antall sivile vernepliktige som benytter seg av kvoten for voksenopplæring, og komiteen deler Ombudsmannsnemndas bekymring for dette.

Komiteen er tilfreds med at de tillitsvalgte oppfatter velferdsarbeidet som godt.