Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Thomas Breen, Gerd Janne Kristoffersen, Stein Erik Lauvås, lederen Torgeir Micaelsen, Torfinn Opheim, Anita Orlund og Dag Ole Teigen, fra Fremskrittspartiet, Ida Marie Holen, Ulf Leirstein, Kenneth Svendsen og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Gunnar Gundersen, Arve Kambe og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Inga Marte Thorkildsen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Abid Q. Raja, viser til at finansministeren har avgitt uttalelse om forslaget i brev av 16. juni 2010 til finanskomiteen. Brevet følger som vedlegg til denne innstillingen.

Komiteen viser til at det etter skatteloven § 6-50 gis fradrag for pengegaver til visse frivillige organisasjoner med sete i Norge. Etter gjeldende regler gis skattyter fradrag ved inntektsfastsettelsen for pengegaver til frivillige organisasjoner som har sete i riket, og som oppfyller nærmere lovbestemte vilkår. Komiteen tar til etterretning at EFTAs overvåkingsorgan (ESA) i en grunngitt uttalelse fra desember 2009 har anført at den norske gavefradragsordningen er i strid med EØS-avtalen artikkel 40, fordi fradragsrett etter skatteloven § 6-50 er begrenset til gaver som gis til visse frivillige organisasjoner med sete i Norge. Komiteen viser til at regjeringen meddelte ESA våren 2010 at en vil fremme forslag om å endre skatteloven slik at personer som skatter til Norge gis fradragsrett for gave gitt til tilsvarende organisasjoner med sete innenfor EØS-området.

Komiteen viser videre til at regjeringen i Prop. 1 LS (2010–2011) Skatter og avgifter 2011 foreslår å endre skatteloven § 6-50 slik at det gis fradragsrett ved inntektsfastsettelsen også for gaver gitt til visse frivillige organisasjoner med sete i EØS-området. Komiteen tar til orientering at den gjeldende ordningen således foreslås utvidet til også å gjelde gaver til tilsvarende frivillige organisasjoner med sete i EØS-området, for å sikre at den norske gavefradragsordningen ikke kommer i strid med EØS-avtalen. Komiteen viser følgelig til videre behandling av denne sak.