Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 10. november 2010

Vedrørende Representantforslag 165 S (2009-2010) fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Henning Skumsvoll og Oscar J Grimstad om å gjøre støtteordning for energieffektiviseringstiltak teknologinytral

Det vises til brev av 18. oktober d.å. fra Stortingets energi- og miljøkomité vedrørende representantforslag 165 S (2009-2010) fra stortingsrepresentantene Ketil Solvik-Olsen, Henning Skumvoll og Oskar J Grimstad om å gjøre støtteordning for energieffektiviseringstiltak teknologinøytral.

Regjeringen har valgt å organisere støtteordninger for energieffektiviseringstiltak gjennom Energifondet og Enova. I avtalen mellom Olje- og energidepartementet og Enøva er formålet for Enovas forvaltning av Energifondet rettet mot en langsiktig utvikling av markedene for fornybar energi og energieffektivisering. Enova forvalter et bredt spekter av virkemidler. Det vises til evaluering av Enova i Prop. 1 S (2010-2011).

Regjeringen har en omfattende satsing rettet mot å bedre energieffektiviteten i bygningsmassen. Teknisk forskrift som forvaltes av Kommunal- og regionaldepartementet er sentral. I juni 2010 etablerte Enova et nytt og bredere programtilbud innenfor markedsområdet bolig, bygg og anlegg. Enova har både støtteordninger og ulike former for rådgivningstjenester.

Energieffektivisering er et langsiktig arbeid og stabile rammer er avgjørende for at satsingen skal være effektiv og gi ønskede resultater på sikt. Innenfor rammene av avtalen og særskilte mål fastsatt av Stortinget, blir prosjektene som gir høyest energiresultat per støttekrone prioritert. Jeg mener det er stor grad av teknologinøytralitet i denne modellen.